null Espoon tuomiokirkkoseurakunta lykkäsi päätöstään tiloista luopumisesta

Espoon tuomiokirkkoseurakunta harkitsee Viherlaakson kappelista luopumista. Kappelin tilalle voitaisiin etsitään pienempi tila. Viherlaakson kappelin tilat ovat 394 neliötä.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta harkitsee Viherlaakson kappelista luopumista. Kappelin tilalle voitaisiin etsitään pienempi tila. Viherlaakson kappelin tilat ovat 394 neliötä.

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkkoseurakunta lykkäsi päätöstään tiloista luopumisesta

Tuomiorovasti Ari Paavilaisen mukaan seurakunta koostuu useista alueista, joille oma tila on erityisen merkittävä. Tämä tekee päätöksestä vaikean.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto teki jo syksyllä 2021 alustavan linjauksen seurakunnan tilaohjelmaksi. Sen jälkeen seurakuntaneuvosto on pitänyt aiheesta iltakoulun ja yrittänyt jo kahdessa kokouksessaan tehdä päätöksiä siitä, mistä tiloista luovutaan. Viimeksi 1.11. kokouksessa asia jäi pöydälle.

Tiloista luopuminen liittyy Espoon seurakuntien talouteen ja siitä seuraavaan tavoitteeseen vähentää tiloistaan 7000 neliötä. Seurakuntien rakennusmassa on yhteensä 50 000 neliötä ja tulevien vuosien korjausvelka ylittää seurakuntien talouden kantokyvyn.

Tuomiokirkkoseurakunta on maantieteellisesti yli puolet Espoosta ja koostuu useista asutuskeskittymistä, joilla on omat seurakuntatilansa. Vaikka omalla tilalla on iso merkitys alueen ihmisille, kuten lapsiperheille, tuomiokirkkoseurakunnan on luovuttava suuresta osasta niistä. Seurakuntaneuvoston pohjaesityksessä oli viimeksi esillä suunnitelma, joka merkitsisi vuoteen 2018 verrattuna yhteensä yli 4 000 neliön vähennystä tiloihin.

– Asia siirtyi nykyisen seurakuntaneuvoston viimeiseen eli 13.12. kokoukseen. Voi olla, että siellä tehdään osa tarvittavista päätöksistä tai sitten asian saavat käsiteltäväkseen seurakuntavaaleissa valittavat uuden luottamushenkilöt, seurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Ari Paavilainen kertoo.

Paavilaisen mukaan tilaohjelmalla on iso vaikutus seurakunnan toimintaan, koska tuomiokirkkoseurakunta on pääkaupunkiseudun seurakunnaksi epätyypillinen.

– Olemme aika hajallaan, eikä meillä ole esimerkiksi kauppakeskustiloja. Alueet ovat toimineet pitkään kuin itsenäisinä seurakuntina. Nyt ihmisillä on huoli siitä, että seurakunnan läsnäolo katoaa, jos omasta tilasta luovutaan. Tähän ei pyritä. Osasta tiloista aiotaan luopua vain osittain ja osassa jatketaan toimintaa niin kauan, kunnes tiloille löytyy uutta käyttöä, Paavilainen sanoo.

Viherlaakson kappeli on alueen asukkaille tärkeä kokoontumispaikka.

Viherlaakson kappeli on alueen asukkaille tärkeä kokoontumispaikka.

Tilaohjelmaksi esitettiin viimeksi sitä, että Viherlaakson kappelista ja Laaksolahtitalosta luovuttaisiin. Viherlaaksosta olisi tarkoitus etsiä pienempi seurakunnan tarpeisiin soveltuva tila. Nupurin kappelista käyttöön jäisi 50 neliön tila.

Kauklahden ja Kalajärven tilojen seurakunnalliseksi osuudeksi tulisi noin 75 prosenttia ja Espoon keskuksessa sijaitsevan seurakuntatalon toisen kerroksen tiloista luovuttaisiin. Auroran kappeli ja Suvelan kappeli ovat jo osittain muussa käytöstä.

Päätöksiä ei siis ole vielä tehty.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.