null Munkkiniemen seurakunta joutuu luopumaan toisesta kirkostaan – päätös tehdään todennäköisesti vielä tänä syksynä

Munkkiniemen kirkko on valmistunut vuonna 1954, Munkkivuoren kirkko 1963. Jommasta kummasta on luovuttava vuoteen 2025 mennessä.

Munkkiniemen kirkko on valmistunut vuonna 1954, Munkkivuoren kirkko 1963. Jommasta kummasta on luovuttava vuoteen 2025 mennessä.

Ajankohtaista

Munkkiniemen seurakunta joutuu luopumaan toisesta kirkostaan – päätös tehdään todennäköisesti vielä tänä syksynä

Kirkkoherra Päivi Vähäkankaan mukaan tilanne on auki, vaikka talousluvut puhuvat sen puolesta, että seurakunta luopuisi Munkkivuoren kirkosta.

Munkkiniemen seurakunta joutuu lähivuosina luopumaan toisesta kirkostaan, joko Munkkiniemen tai Munkkivuoren kirkosta. Taustalla ovat taloudelliset syyt ja Helsingin seurakuntayhtymän Rohkeasti yhdessä -ohjelma, joka tähtää siihen, että seurakunnilla olisi toimintaedellytykset tilanteessa, jossa kirkon jäseniä on nykyistä vähemmän.

Munkkiniemen seurakunnan ensi vuoden talousarvio on 109 000 euroa alijäämäinen. Se aiotaan kattaa säästöillä.

– Munkkiniemen seurakunta on pieni, ja vaikka jäsenprosenttimme on pysynyt korkeana, budjettimme on vähentynyt suhteessa enemmän kuin joillakin muilla seurakunnilla. Tähän on reagoitu työntekijämäärää vähentämällä. Meillä on puolet vähemmän henkilöstöä kuin kymmenisen vuotta sitten kun Munkkivuoren ja Munkkiniemen seurakunnat yhdistyivät, Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherra Päivi Vähäkangas taustoittaa.

– Nyt edessä on uusia budjettileikkauksia ja yhtymässä on tehty kiinteistöpoliittisia ratkaisuja, jotka vaikuttavat sisäisten vuokrien määräytymiseen. Mekin käymme siis keskustelua kiinteistöstä luopumisesta, emmekä ole ainoa seurakunta tässä tilanteessa.

Talouskonsultit selvittivät tilannetta

Munkkiniemen seurakuntaneuvosto käsitteli seurakunnan tilannetta kokouksessaan 14. syyskuuta. Keskustelun pohjana oli tilintarkastusyhtiö BDO:n talouskonsulttien laatima selvitys, jonka mukaan seurakunnalla ei ole edellytyksiä selviytyä kahden kirkon vuokrakuluista ja Munkkivuoren kirkon peruskorjauksen kustannuksista. Vuonna 1963 käyttöön vihitty Munkkivuoren kirkko kaipaisi laajaa remonttia.

Talous on yksi tekijä, mutta toiminnallisuus on toinen.

Rohkeasti yhdessä -ohjelmassa mainittiin pitkä lista kirkkoja ja muita kiinteistöjä, joiden kohtaloa on mietittävä. Munkkiniemen kirkko mainittiin tuolla listalla, mutta Päivi Vähäkankaan mukaan tilanne on auki. Talouslukujen mukaan Munkkivuoren kirkosta luopuminen olisi parempi vaihtoehto, sillä se toisi enemmän säästöjä.

– Talous on yksi tekijä, mutta toiminnallisuus on toinen. Pitää miettiä, miten kirkko palvelee seurakunnan toimintaa.

– Kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä. Nyt keskustellaan siitä, mitä se tarkoittaa, jos luovutaan Munkkivuoren kirkosta ja mitä se tarkoittaa, jos luovutaan Munkkiniemen kirkosta. Seuraavassa seurakuntaneuvoston kokouksessa jatketaan ja taustoitetaan vielä enemmän muitakin kuin talousnäkökulmia, jotta voidaan edetä päätöksentekoon.  

Sekä Munkkiniemen että Munkkivuoren kirkko ovat kovassa käytössä. Munkkiniemen kirkossa on jonkin verran enemmän toimintaa kuin Munkkivuoren kirkossa, sillä tiloja käyttävät oman seurakunnan lisäksi Kotiryhmäverkosto, International Evangelical Church ja ruotsinkielinen Petruksen seurakunta.

Yksi kirkko vuodesta 2025 alkaen

Munkkivuoren kirkon peruskorjauksen kustannuksista ei ole vielä tarkkaa arviota. Se vaatisi uuden kuntokartoituksen ja lisäksi rakentamisen ja korjaamisen kustannukset ovat viime vuosina nousseet. Kallis urakka olisi joka tapauksessa edessä.

– Kun kirkko korjataan, korjauskulut siirtyvät suoraan sisäiseen vuokraan. Odotettavissa olisi, että Munkkivuoren kirkon sisäinen vuokra tuplaantuisi, Päivi Vähäkangas sanoo.

Päätös kirkosta luopumisesta on tarkoitus tehdä vielä tämän syksyn aikana, jotta siirtymäaika olisi riittävä. Toisesta kirkosta luovuttaisiin siten, että seurakunnalla olisi enää yksi kirkko vuodesta 2025 eteenpäin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.