null EU-tuomioistuin: Jehovan todistajat kerää laitonta henkilörekisteriä

Henkilötietoja ei saa kerätä ilman suostumusta.

Henkilötietoja ei saa kerätä ilman suostumusta.

Ajankohtaista

EU-tuomioistuin: Jehovan todistajat kerää laitonta henkilörekisteriä

Ennakkoratkaisun mukaan Jehovan todistajat kerää ihmisten henkilökohtaisia tietoja ilman heidän suostumustaan. Varsinaisen ratkaisun tekee korkein hallinto-oikeus.

EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun perusteella Jehovan todistajien ovelta ovelle -menetelmällä keräämät henkilötiedot muodostavat laittoman henkilörekisterin. Ratkaisu on linjassa tietosuojavaltuutetun kanssa.

Ratkaisun mukaan Jehovan todistajien pitäisi rekisterinpitäjänä noudattaa henkilötietosuojaa koskevia säännöksiä.

Päätöksessä kerrotaan, että Jehovan todistajat keräävät saarnaamistyönsä yhteydessä muistiinpanoja vierailuistaan. Tiedot koskevat henkilöiden nimiä, osoitteita sekä tietoja uskonnollisesta vakaumuksesta ja perhesuhteista.

EU-tuomioistuin toteaa, että henkilötietoja kerätään ilman suostumusta. Tietoja kerätään myös niistä ihmisistä, jotka eivät halua saarnaajan käyvän luonaan.

Ovelta ovelle –menetelmällä kerättyjä tietoja on käsitelty pitkään. Tietojen keruusta tehtiin kantelu tietosuojavaltuutetulle jo vuonna 2011.

Vuonna 2014 Helsingin hallinto-oikeus totesi, että rekisteri ei ole laiton. Edeltävänä vuonna tietosuojalautakunta oli tulkinnut rekisterin uhmaavan lakia.

Tuolloin Jehovan todistajia kiellettiin keräämästä ja käsittelemästä tietoja ilman, että jokin lain säätämistä edellytyksistä täyttyy.

Lopullisen ratkaisun asiassa tekee korkein hallinto-oikeus.

– Kyse on siitä, sovelletaanko Jehovan todistajien harjoittamaan toimintaan henkilötietolakia. Jehovan todistajien mielestä ei, mutta minun mielestäni pitäisi, toteaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Yle.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ex-jäsen: "Jehovan todistajat rikkovat tietosuojalakia" – Tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa

Ajankohtaista

Uusi tietosuojalaki pakottaa uskonnolliset yhteisöt uudistamaan käytäntöjään. Jehovan todistajien lomakkeen epäselvyydet ovat poikineet valituksia tietosuojavaltuutetulle. Jehovan todistajat kiistää väärinkäytöksen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.