Entiset Jehovan todistajat kertovat karuista kokemuksistaan
Vartiotorni-lehti opastaa: ”Kaikki seurakunnan jäsenet voivat ilmaista periaatteeseen perustuvaa rakkautta siten, etteivät pidä yhteyttä erotettuun eivätkä keskustele hänen kanssaan.”

Vartiotorni-lehti opastaa: ”Kaikki seurakunnan jäsenet voivat ilmaista periaatteeseen perustuvaa rakkautta siten, etteivät pidä yhteyttä erotettuun eivätkä keskustele hänen kanssaan.”

Entiset Jehovan todistajat kertovat karuista kokemuksistaan

Tupakoinnin tähden voi saada potkut yhteisöstä – ja omasta perheestä.

Tänään julkistetaan teologi, kirjailija Aila Ruohon teos Vartiotornin varjossa – toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta. Teosta varten on haastateltu yli 60 ihmistä, suurin osa entisiä todistajia. Heidän yhdensuuntaisista kertomuksistaan paljastuu kuva järjestöstä, joka rajoittaa jyrkästi jäsentensä ajattelun ja toiminnan vapautta sekä ihmissuhteita – hengellisin perustein ja näennäisen vapaaehtoisesti.

Ruohon kirjassa kerrotaan, kuinka Jehovan todistajien Amerikasta johdettu Vartiotorni-seura pitää seurakuntalaisia tiukassa otteessaan. Heidän on osallistuttava säännöllisesti seurakunnan kokouksiin, tehtävä kenttä- eli käännytystyötä ja raportoitava työtuntinsa. Yhteisön oppeja toistetaan tutkistelemalla Amerikasta saatua materiaalia, jossa ovat niin kysymykset kuin vastauksetkin valmiina. Opista poikkeavaa ajattelua ja kyseenalaistamista ei sallita.

Rangaistuksena ulkopuolisuus

Osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan kuten äänestäminen on kiellettyä ja korkeaa kouluttautumista ja menestyksen tavoittelua paheksutaan, koska mitäpä sellaisilla tekisi Harmagedonin jälkeen koittavassa paratiisissa. Käytösohjeita ja moraalista ohjausta annetaan pukeutumisesta seksuaalikysymyksiin.

Seurakunnat ovat pieniä, ja jokaisella on velvollisuus tarkkailla toistensa rikkeitä. Syntejä ja jopa Suomen lain kannalta selviä rikoksia on käsitelty ja rangaistu seurakuntien omissa oikeuskomiteoissa.

– Kaikki kirjassani mainitut tapaukset ovat tosin rikosoikeudellisesti jo vanhentuneita, Ruoho toteaa.

Ankarin rangaistus on erottaminen seurakunnasta, joka merkitsee samalla hävitystuomiota Harmagedonissa. Tämän tuomion voi saada vaikkapa tupakanpoltosta.

 

Uskonnon jättänyt teini joutui valmistamaan ja syömään ateriansa autotallissa, poissa muun perheen silmistä.

 

Seurakunnasta erotetut ja itse eronneet joutuvat kohtaamaan myös sosiaalisen rangaistuksen, koska uskollisten Jehovan todistajien tulee opetuksen mukaan karttaa heitä. Aila Ruohon haastattelemat kertovat muun muassa, kuinka ennen läheiset ihmiset eivät edes kadulla kohdatessaan tervehdi ja vanhemmat saattavat kieltää uskonnosta eronneen lapsensa niin täydellisesti, että eivät laske häntä enää lapsilukuunsa.

Muuan uskonnon jättänyt teini joutui valmistamaan ja syömään ateriansa autotallissa, poissa muun perheen silmistä. Jehovan todistajat kutsuvat karttamista rakkaudelliseksi järjestelyksi. Ruohon kirjan valossa se näyttäytyy kuitenkin hengellisenä väkivaltana, joka johtaa yksinäisyyteen, mielenterveyden järkkymiseen ja jopa itsemurhiin.

Ruoho on tutkinut aiemmin hengellistä väkivaltaa muun muassa vanhoillislestadiolaisen liikkeen piirissä. Tutkimukset ovat nostaneet liikkeen varjopuolet julkiseen keskusteluun. Saman Ruoho ennakoi tapahtuvan jehovantodistajuuden osalta.

– Uskon, että kentällä käyvät todistajat joutuvat vastailemaan karttamista koskeviin kysymyksiin. Voi olla haastavaa perustella omien lastensa hylkäämistä rakkaudella. Toivottavasti ihmiset suhtautuvat todistajiin kuitenkin myötämielisesti.

Hän itse arvioi joutuvansa Jehovan todistajien pitämälle ”ikävien ihmisten” listalle, jolla on tällä hetkellä esimerkiksi Uskonnon uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Mitkä Jehovan todistajat?

* Jehovantodistajuus on Amerikassa 1870-luvulla syntynyt kristillisperäinen uususkonto.

* Jehovan todistajat uskovat lähitulevaisuudessa koittavaan Harmagedonin sotaan, jossa maalliset valtajärjestelmät, muut uskonnot ja maailmalliset ihmiset tuhoutuvat ja jäljelle jäävät Jehovalle uskolliset. 144 000 valittua pääsee taivaaseen hallitsemaan Kristuksen kanssa.

* Jehovan todistajat harjoittavat aktiivista käännytystyötä ja julkaisevat Vartiotorni-lehteä. Heillä on oma raamatunkäännöksensä.
* Jäseniä ja kannattajia on Suomessa tällä hetkellä noin 18 000.

 

Lisää juttuja hengellisestä väkivallasta:

 

Hengelliseen väkivaltaan ei osata puuttua
Lahkon lumo
Rippi sulkee suut
Iloisten talojen kellareita
Uskontojen lapsiuhrit jäävät piiloon
Varo hengellistä väkivaltaa

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: