null Ex-jäsen: "Jehovan todistajat rikkovat tietosuojalakia" – Tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa

Entiset jäsenet kritisoivat Jehovan todistajien tietosuojalomakkeen epäselvyyksiä.

Entiset jäsenet kritisoivat Jehovan todistajien tietosuojalomakkeen epäselvyyksiä.

Ajankohtaista

Ex-jäsen: "Jehovan todistajat rikkovat tietosuojalakia" – Tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa

Uusi tietosuojalaki pakottaa uskonnolliset yhteisöt uudistamaan käytäntöjään. Jehovan todistajien lomakkeen epäselvyydet ovat poikineet valituksia tietosuojavaltuutetulle. Jehovan todistajat kiistää väärinkäytöksen.

Toukokuussa voimaan astunut tietosuojalaki määrää, että jokaisella on mahdollisuus saada itselleen henkilötiedot, joita yritys tai yhteisö hänestä omistaa. Tämä tietojen pyytäminen koskee myös uskonnollisia yhdyskuntia, jotka keräävät tietoja jäsenistään.

Jehovan todistajat ovat jakaneet jäsenilleen suostumuslomakkeen allekirjoitettavaksi. Sen allekirjoittamalla jäsenet antavat luvan käsitellä heidän henkilötietojaan.

Jehovan todistajien väärinkäytöksiä esiin nostavan Jari-Pekka Peltoniemen mielestä lomakkeessa on epäselvyyksiä. Peltoniemi ylläpitää Johanneksen poika -sivustoa, jossa hän nostaa esiin havaitsemiaan rikkomuksia. Peltoniemi on lähestynyt tietosuojavaltuutettua tänä keväänä asian tiimoilta.

– Suostumuksen antamalla jäsenen tiedot voidaan luovuttaa mihin tahansa maahan. Allekirjoitettavassa lomakkeessa ei myöskään kerrota mahdollisuutta omien tietojen pyytämiseen.

Uuden lupalomakkeen allekirjoittamalla jäsen sitoutuu myös siihen, että lupaa sopimuksen myöhempiin mahdollisiin muutoksiin ei tiedustella erikseen. Tietoja säilytetään ennalta määrittelemättömän ajan. Peltoniemen mielestä nämä ovat ristiriidassa tietosuojalain periaatteiden, kuten omien tietojen säätelyn, kanssa.

Peltoniemi on entinen Jehovan todistaja. Hän kertoo kuulleensa useammastakin seurakunnasta, että jäseniä painostettaisiin allekirjoittamaan suostumus.

– Eräässä tapauksessa seurakunnan vanhin on tullut jopa iäkkään jäsenen kotiin ja yrittänyt saada lomakkeeseen allekirjoitusta.

Olen vaihtanut osoitetta kahdesti erottamiseni jälkeen, ja silti he osasivat tuoda lapun ovelleni.

- Anna, entinen Jehovan todistaja

Lupia läheisten tietoihin kerätään myös Jehovan todistajista eronneilta

Jehovan todistajien toiminta suostumusten keräämisessä on herättänyt ihmetystä entisissä jäsenissä. Liikkeestä eronneella Ullalla on kaksi lasta Jehovan todistajiin kuuluvan ex-miehensä kanssa. Kun Ulla ei antanut lupaa lomakkeen allekirjoittamiseen, lasten isä syytti häntä kiusantekijäksi.

– Olen myös ollut yhteydessä tietosuojavaltuutettuun tilanteesta. Lomake antaa luvan käyttää mitä tietoja vain missä vain, eikä se ymmärtääkseni ole sallittua, Ulla sanoo.

Ulla ei ole saanut Jehovan todistajilta yhteydenottoja tämän jälkeen.

Vuosia sitten liikkeestä erotettu Anna on kokenut lupienkeruun painostavana. Hänen Jehovan todistajiin kuuluva äitinsä on laitoshoidossa muistisairauden takia, joten Jehovan todistajat lähestyivät Annaa puhelimitse luvan saadakseen. Puhelun jälkeen tietosuojalomake kolahti postiluukusta Annan kotiin.

– Olen vaihtanut osoitetta kahdesti erottamiseni jälkeen, ja silti he osasivat tuoda lapun ovelleni, Anna kertoo.

Anna ei aio allekirjoittaa suostumusta, sillä se on hänestä aivan liian ympäripyöreä. Hän ei ole ottanut yhteyttä tietosuojavaltuutettuun tilanteen takia.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo Kirkko ja kaupungille, että Jehovan todistajiin liittyvän kantelun tutkiminen on kesken, eikä hän voi siksi kommentoida tilannetta tarkemmin.

Jehovan todistajat kiistää epäselvyydet

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen nosti kesken haastattelun esiin Jukka-Pekka Peltoniemen nimen.

– Taidat olla vähän Peltoniemen asialla? Se on ihan selvä kampanja Jehovan todistajia vastaan, Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan henkilötietoja kerätään, sillä Jehovan todistajat haluavat noudattaa lakia ja uuden tietosuojalainsäädännön ohjeita. Hän kertoo, että koko Jehovan todistajien uskonnollinen toiminta on hengellisen tuen antamista. Kaikkia kerättäviä tietoja tarvitaan sen vuoksi.

Kun Leinoselta tiedustelee, mitä kaikkia tietoja he keräävät, hän käskee lukemaan lomakkeen. Lomakkeessa ei määritellä näitä tietoja erikseen.

– Sitähän on mahdotonta luetella, mitä kaikkea keräämme. Se selviää lomakkeesta tarpeeksi hyvin, Leinonen sanoo.

Suostumuksen antamatta jättäminen ei Leinosen mukaan tarkoita sitä, ettei jäsen olisi edelleen Jehovan todistaja. Hän ei vain sovellu niihin tehtäviin, joihin suostumus tarvitaan. Näitä tehtäviä hän ei suostu määrittelemään tarkemmin.

– Turha virittää sellaista asetelmaa jota Peltoniemi väittää. Ei pidä alkuunkaan paikkaansa, että suostumuksen antamatta jättäviä kriminalisoitaisiin.

Ullan ja Annan nimet on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Jehovan todistajat

  • Kristillisperäinen uskonnollinen liike, joka kieltää kolminaisuusopin
  • Lähtöisin Yhdysvalloista, Suomessa 1900-luvun alusta lähtien
  • Jäseniä maailmanlaajuisesti 6-8 miljoonaa
  • Suomen neljänneksi suurin uskonnollinen yhteisö, vuonna 2016 jäseniä vajaat oli 18 000

Jaa tämä artikkeli: