null Gräsan uurnalehdon remontti etenee, mutta hautakoristeille ei ole paikkaa: ”Muistoesineet hävitetään, jos niitä ei noudeta”

Ennen remonttia Gräsan uurnalehdon hautojen äärelle oli tuotu arviolta 10 000 muistoesinettä. Tällaisia ovat esimerkiksi kynttilälyhdyt, koristeet ja kukat. 

Ennen remonttia Gräsan uurnalehdon hautojen äärelle oli tuotu arviolta 10 000 muistoesinettä. Tällaisia ovat esimerkiksi kynttilälyhdyt, koristeet ja kukat. 

Ajankohtaista

Gräsan uurnalehdon remontti etenee, mutta hautakoristeille ei ole paikkaa: ”Muistoesineet hävitetään, jos niitä ei noudeta”

Espoon Olarissa sijaitsevaa Gräsan uurnalehtoa remontoidaan. Kehotuksista huolimatta omaiset eivät juuri ole noutaneet hautojen yhteydessä olevia muistoesineitä omaan säilöön. Esimerkiksi noutamatta jääneet kyntteliköt heitetään metallinkeräykseen.

Gräsan uurnalehton remontti etenee odotetusti. Kirkko ja kaupunki uutisoi kesäkuun lopulla, kuinka Espoon seurakuntien kiinteistöpalvelut pyytää omaisia ja hautapaikkojen haltijoita hakemaan muistoesineet pois remontin alta omaan säilytykseen.

Omaisia on kehotettu noutamaan muistoesineitä esimerkiksi Länsiväylä-lehdessä ja seurakuntien kotisivuilla. Myös Uurnalehdon ilmoitustaululla on ollut tiedotteita aiheesta.  

VRJ Group Oy:n työnjohtaja Miika Pietilä kertoo, että kehotuksiin hakea muistoesineitä on reagoitu heikosti.

– En huomaa, että muistoesineitä olisi erityisesti viety. Toivon että omaiset aktivoituvat asian suhteen, Pietilä sanoo.

Arvion mukaan uurnalehdossa on noin 10 000 muistoesinettä. Tilaa säilömiselle ei juuri ole, ja muistoesineet siirretään hautojen luota Olarin kirkon puoleisen pääportin lähellä sijaitsevalle nurmialueelle.

– Käytännössä keräämme muistoesineet yhteen paikkaan, josta omaiset voivat noutaa omansa. Emme voi dokumentoida joka ikistä hautaa ja sitä, mitä niiden yhteydessä on ollut, Pietilä kertoo.

– Muistoesineet hävitetään, jos niitä ei noudeta. Seurakunnillakin on rajalliset varastotilat, Pietilä jatkaa.

Valtaosa muistoesineistä on rautaisia kynttelikköjä, joiden kohdalla hävittäminen tarkoittaa käytännössä metallinkeräykseen toimittamista.

Espoon Olarin kirkon yhteydessä sijaitsevan Gräsan uurnalehdon remontti alkoi kesäkuun alussa. Tarkoituksena on esimerkiksi lisätä kaiteita kulkemisen helpottamiseksi ja rakentaa alueelle automaattinen kastelujärjestelmä. Remontin toteuttaa viherrakentamiseen erikoistunut VRJ Group Oy.

Korjaukset ovat sujuneet aikataulussa.

– Kastelujärjestelmien rakentelun aloitimme viikko sitten. Nyt olemme aloittaneet kiviasennukset. Kaivamme myös vanhoja käytäviä auki, Pietilä sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.