null Gurun opissa: Jos tahdot uudistua, mene itseesi

Hengellisyys

Gurun opissa: Jos tahdot uudistua, mene itseesi

Kaikkea ulkonaista tärkeämpää ihmiselle on sisäinen muutos, opettaa veli Johannes Tauler.

Dominikaaniveli Johannes Tauler eli levottomana ja traagisena aikana 1300-luvun Euroopassa. Oli keisarin ja kirkon välisiä kiistoja, maanjäristyksiä, tuhoisia tulipaloja, ruttoa ja nälänhätää. Pahimmillaan kaikkeen onnettomuuteen etsittiin syyllisiä etnisistä ryhmistä. Taulerin kotikaupungissa Strassburgissa oli vuonna 1349 yksi tuon ajan Euroopan pahimmista juutalaisvainoista.

Kaiken tämän voi aistia myös Taulerin kuuluisista saarnoista, vaikka hän oli enemmän sielunhoitaja kuin yhteiskunnallinen julistaja. Tällaisissa oloissa hän opasti kuulijoitaan sisäiseen muutokseen.

Opettajaansa mestari Eckhartia seuraten Tauler opetti, että uudistumisen piti tapahtua sielun perustassa, ihmisen sisimmässä ytimessä

Tauler lähti parista yksinkertaisesta neuvosta.

Mitä enemmän haalit itsellesi ulkoisia asioita, sitä vaikeampi sinun on nähdä sielusi syvyyteen.

 

Älä valehtele! Sinun ei pidä valehdella itsellesi eikä toisille. Sinusta näkyy heti, kun sydämesi sanoo toista, mitä suu puhuu, tai kun sanasi ja tekosi puhuvat toisiaan vastaan. Valehteleminen hajottaa omaa sisintäsi ja yhteyttäsi toisiin.

Älä jää vihan valtaan! Väistämättä vihastut. Kysymys onkin siitä, miten suuntaat vihan voiman. Jos oma talosi palaa, ei pidä mennä sammuttamaan toisen taloa. Vihapuhe sekoittaa oman pään ja vie toisilta rauhan. Parempi olisi ensin vaieta ja tutkia sisintään. Varsinkin, jos odotat Jumalan puhuvan, sinun on osattava olla vaiti.

Saarna saarnalta Tauler toistaa eri äänenpainoin samaa viestiä: Jos tahdot uudistua, käänny sisimpääsi, mene itseesi. Etsi sitä syvintä perustaa, missä Jumala vaikuttaa.

 

Sinussa on syvyys. Usein yrität täyttää sitä kaikella ulkoisella. Mutta mitä enemmän haalit itsellesi ulkoisia asioita, sitä vaikeampi sinun on nähdä sielusi syvyyteen. Kun käännyt sisäänpäin, suuntaat energiasi toisin. Luovut kaikesta ulkoisesta hallinnan tarpeesta. Lakkaat suorittamasta ja annat tilaa Jumalan tehdä. Palaat alkuun, sinne, mistä olet lähtöisin.

Sitä kohtaa, jossa Jumala vaikuttaa sinussa, ei ole pakko nimetä, niin kuin ei Jumalaakaan voi nimetä. Olennaista on ymmärtää, että sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin antaa Jumalalle tilaa tehdä työnsä sinussa. Mitä enemmän tyhjenet kaikesta muusta, sitä enemmän Jumala ja hänen mielenlaatunsa saavat sijaa sinussa. "Ole pelkästään aivan pieni, sisäisesti ja ulkoisesti, pohjaan saakka, äläkä vain sanoissasi ja näöltäsi, vaan todella kaikessa ymmärryksessäsi", Tauler kirjoittaa. Jumalan edessä saat olla ei-mitään, vailla selityksiä.

Sisäisen katselun harjoitus

– Varaa illastasi puolen tunnin rauhallinen hetki. Kuvittele istuvasi Jumalan (miten häntä nimitätkin) edessä.

– Katso kaikkea sitä, mihin olet itseäsi päivän mittaan hajottanut: Missä tilanteessa olet valehdellut itsellesi tai toisille? Missä antanut vihasi viedä?

– Älä ahdistu siitä, vaan katso sitä ja vie se kaikki Jumalalle: "Haluan kääntyä ja palata luoksesi. Näet levottomuuteni, voimattomuuteni ja rikkinäisyyteni. Kokoa sinä minut – hengitys hengitykseltä."

Ohjaajana Johannes Tauler

Johannes Tauler syntyi vuonna 1300. Jo 15-vuotiaana hän liittyi kotikaupunkinsa Strassburgin dominikaaneihin. Hän oli kuuluisan mestari Eckhartin oppilas. Papiksi hänet vihittiin 25-vuotiaana.

Lähes koko elämänsä ajan Tauler toimi saarnaajana ja dominikaanisisarten sielunhoitajana. Hänen sisarensa, joka oli myös dominikaani, oli hänen vierellään, kun hän kuoli vuonna 1361.

Parhaiten Tauler tunnetaan saarnoistaan. Muun muassa Martti Luther luki niitä, ennen kuin hänestä tuli reformaattori. Suomeksi otteita Taulerin saarnoista voi lukea Seppo A. Teinosen kirjasta Rakkauden tieto.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Mene kolhuinesi peilin eteen

Hengellisyys

Flaamilainen mystikko Jan van Ruusbroek kutsuu Jumalaa sielun kuvastimeksi. Sen peilin edessä saamme olla mitään peittelemättä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.