null Gurun opissa: Vaali sisäistä riippumattomuuttasi

Hengellisyys

Gurun opissa: Vaali sisäistä riippumattomuuttasi

Kaikkea voi katsoa toisin, jos oman olemisen perusta on Jumalassa, opettaa Mestari Eckhart.

Se, jolla on rauha Jumalan kanssa, voi elää rauhassa kaiken keskellä, opettaa Mestari Eckhartiksi kutsuttu dominikaaniveli. Mutta miten sen rauhan voi saavuttaa? Pitääkö Jumalan löytääkseen sulkeutua maailmasta, paeta ihmisiä ja kaikkia elämän houkutuksia ja huolia? Eckhartin vastaus on ei, vaikka hän asettaakin sisäisen riippumattomuuden ihmiselämän ihanteeksi. Hänen mukaansa Jumalan ja rauhan voi löytää arjen keskellä. Siitä löydöstä syntyy myös sisäinen riippumattomuus.

Eckhartista sanotaan, että hän oli sekä opin että elämäntaidon mestari. Hän oli arvostettu teologi, mutta kansansuosikiksi hän nousi puhuttelevien saarnojensa ansiosta.

Rauhan voi löytää arjen keskellä. Siitä löydöstä syntyy myös sisäinen riippumattomuus.

Yhdessä kuuluisassa saarnassaan Eckhart käsittelee Jeesuksen ystäviä Marttaa ja Mariaa. Uudessa testamentissa kerrotaan, miten Jeesuksen ollessa sisarusten luona kylässä Martta piti huolta vieraasta ja Maria istui keskustelemassa tämän kanssa.

Ehkä hieman yllättäen Eckhart nostaa Martan esimerkiksi ihmisestä, jolla oli vahva sisäinen riippumattomuus ja rauha. Elämän kokemus oli antanut Martalle viisautta nähdä monien asioiden keskellä olennainen. "Martta oli saavuttanut kypsän ja vankkumattoman hyveen ja rauhaisan mielen, jota mitkään asiat eivät häirinneet", Eckhart sanoo.

Martta kyllä eli arjen touhujen ja huolten keskellä, mutta ei niiden valtaamana. Hän oli jo löytänyt sen yhden ja ainoan, mikä oli tarpeen, eli Jumalan. Martta oli huolissaan sisarestaan Mariasta, joka vain istui hyvän olon tuntemuksissaan Jeesuksen jalkojen juuressa. Eckhartin mukaan Maria oli vasta sisäisen riippumattomuuden matkansa alussa ja tarvitsi oppia elämästä, jossa erilaiset luonteenpiirteet ja usko punnitaan.

Kaikkea voi katsoa elämässä toisin eikä minkään tarvitse häiritä, jos sisin asuu Jumalassa.

Eckhart oli arjen mystikko. Hänelle elämän perusta oli Jumalassa. Hän opettaa, että meidän ei tulisi etsiä Jumalaa minkään ulkoisen asian tai hyödyn vuoksi, ei minkään palkinnon, ei edes sisäisen keskittymisen tai rauhan, hurmiotilojen tai armon kokemusten takia. Meidän on etsittävä vain häntä itseään.

Se tila, missä Jumala vaikuttaa, on jo meissä, Eckhart muistuttaa. Se odottaa sielumme syvimmässä perustassa. Meidän on vain raivattava tilaa sinne. Siitä sisimmän perustasta käsin Eckhart kehottaa meitä tekemään kaiken ja katsomaan kaikkea, minkä keskellä elämme.

Hänen mukaansa olennaista on se, että kaikkea voi katsoa elämässä toisin eikä minkään tarvitse häiritä, jos sisin asuu Jumalassa. Siitä syntyy todellinen sisäinen riippumattomuus.

Kotona Jumalassa -harjoitus

Kun arki alkaa stressata, sinun ei tarvitse paeta mihinkään. Voit vaihtaa näkökulmaa. Voit pysähtyä ja miettiä, miten Jumala on läsnä tässä ja nyt.

Sinun ei missään nimessä pidä ajatella Jumalaa koko ajan, eikä siihen kukaan edes kykene. Palaa kuitenkin päivän mittaan sopivin hetkin tietoisuuteen Jumalasta. Tee näin esimerkiksi, kun lähdet kotoa, lopetat palaverin, juot päiväkahvia, aloitat uuden homman, kävelet kadulla, tapaat jonkun ihmisen, valmistaudut nukkumaan menoon.

Lepää pieni hetki siinä tietoisuudessa, että olitpa missä tahansa, olet kotona Jumalassa.

Ohjaajana Mestari Eckhart

Eckhart syntyi vuonna 1260. Hän oli dominikaaniveli, omintakeinen ajattelija, suvereeni saarnaaja ja suosittu elämäntaidon opettaja. Hän opiskeli ja toimi teologian professorina sekä Kölnin että Pariisin yliopistoissa. Nykyisin hän on yksi maailman tunnetuimpia mystikoita.

Viimeisinä elinvuosinaan Eckhart joutui vaikeuksiin kirkollisen valtakoneiston kanssa, koska saarnasi ja kirjoitti paitsi oppineiden käyttämällä latinan kielellä myös tavallisen kansan ymmärtämällä keskiyläsaksan kielellä. Hän kuoli Avignonissa kesken häntä vastaan nostetun tutkintaprosessin vuonna 1328. Eckhartin kirjoituksia on julkaistu suomeksi kokoelmissa Sielun syvyys ja Jumalallisen lohdutuksen kirja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.