null Gurun opissa: Katso sitä mikä koukuttaa

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Hengellisyys

Gurun opissa: Katso sitä mikä koukuttaa

Äiti Saara neuvoo meitä tutkimaan kiusauksiamme ja viemään ne Jumalan eteen.

Erämaa ei ollut tarkoitettu naisille. He eivät olisi yksinkertaisesti selviytyneet siellä. Näin ajattelivat monet sinne asumaan asettuneet miehet.

Lisäksi naiset olivat vaarallisia. 300-luvulla eläneiden erämaaisien tarinoista on helppo löytää esimerkkejä siitä, miten pelottavia naiset olivat. Oli arveluttavaa nukkua paikassa, jossa oli naisia. Ei ollut myöskään viisasta panna kättänsä veteen, jossa nainen pesi astioita. Eikä naisten kanssa kannattanut varsinkaan syödä.

Naisessa ruumiillistui haureuden demoni. Siksi oli paras välttää kohtaamista naisen kanssa.


Naiset kuitenkin tulivat erämaahan, kaikesta huolimatta. Moni tuli katsomaan puolisoaan, isäänsä, poikaansa tai muuta sukulaistaan. Monet tulivat köyhyyden tai sairauksiensa vuoksi, etsimään erämaaisiltä toivoa ja parannusta vaivoihinsa.

Monet tulivat etsimään viisasta opetusta ja hengellistä ohjausta, joskus pitkienkin matkojen takaa. Jotkut jättivät taakseen kaiken, perheensä, kylänsä ja yhteisönsä, ja lähtivät erämaan yksinäisyyteen sisäisen palon ajamina.

Yksi heistä oli Saara, joka lähti parikymppisenä varakkaasta kristitystä perheestä yksin Egyptin erämaahan. Siellä hänen kerrotaan asuneen joen rannalla, Niilin rantapenkereellä. Lähellä oli naisten luostariyhteisö, jonka hengellisenä ohjaajana hän toimi.

Myös Saara törmäsi miesten ennakkoluuloihin, joiden mukaan nainen oli heikompi ja alttiimpi kiusauksille kuin mies. Kerran kaksi vanhaa erakkoa tuli käymään hänen luonaan. Kun he yrittivät nöyryyttää Saaraa, tämä totesi heille: "Ulkoiselta olemukseltani olen kyllä nainen, mutta en ajatuksiltani." Toisen kerran hän napautti kahta miestä: "Minä se meistä mies olen, te olette naisia."

Saara käytti miesten kieltä osoittaakseen, että nainen voi yhtä lailla ajatella ja toimia määrätietoisesti ja selkeästi ja selvitä jopa erämaan ankarissa olosuhteissa.

Hän korosti myös, ettei uskonelämän laatu ollut kiinni sukupuolesta. "Jos niin olisi, minun pitäisi kulkea katuvaisena jokaisella ovella", hän totesi. Oli sitten mies tai nainen – olennaista oli säilyttää sydän jakamattomana ja puhtaana kaikkea kohtaan, Saara opasti.


Kuusikymmentä vuotta Saara kilvoitteli erämaassa saavuttaakseen sydämen puhtauden. Hän sanoi taistelleensa vuosia haureuden demonia vastaan.

Saara oli tietoinen naiseudestaan ja seksuaalisuudestaan, mutta haureuden demonilla hän tuskin viittasi niihin. Hän tarkoitti sillä kaikkea sitä, mikä houkuttaa ja koukuttaa ihmistä niin, että uhkaa vallata koko hänen sisimpänsä ja erottaa hänet muista ihmisistä ja Jumalasta.

On vaikea vastustaa kaikkea sitä kiihdyttävää ja viihdyttävää, jonka alle syvin kaipauksemme helposti hukkuu. Et kuitenkaan taistele yksin elämäsi harhauttajien kanssa.

Kun Saara kääntyi Jumalaan puoleen, hän ei rukoillut, että halut, kiusaukset, paineet ja ristiriidat häviäisivät kokonaan, vaan että Jumala olisi hänen voimansa niiden keskellä. Ne ajoivat häntä Jumalan turviin. Siksi niistä ei tullut hänelle murskaava, vaan parantava kokemus.

Houkutusten katseluharjoitus

Erämaaisät ja -äidit kehottavat meitä tutkimaan sydämemme haluja ja kiusauksia ja viemään ne pelkäämättä Jumalan eteen.

Mieti, mitä kaikkein eniten elämässäsi kaipaat. Mitä eniten tavoittelet? Minkä tiedät olevan kaikkein kestävintä?

Mikä saa sinut harhautumaan siitä, minkä tiedät olevan tärkeintä? Kuuntele niitä sisäisiä tai ulkoisia ääniä, jotka houkuttavat ja koukuttavat sinua.

Rukoile jokaisen asian kohdalla: Jumala, tule avukseni.

Ohjaajana Äiti Saara

Äiti Saara eli 300-luvulla Egyptissä. Hän oli lähtöisin kristitystä, kohtalaisen varakkaasta perheestä ja hän oli saanut nuorena opiskella.

Parikymppisenä Saara muutti Pelusian erämaahan, jossa hänen kerrotaan asuneen kuusikymmentä vuotta. Osan tuosta ajasta Saara vietti yksin Niilin rantapenkereen alla sijaitsevassa kammiossaan. Osan ajasta hän toimi lähellä sijaitsevan naisten luostariyhteisön hengellisenä ohjaajana. Myös joidenkin erämaaisien kerrotaan vierailleen hänen luonaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Valitse rukoussana ja lausu sitä hiljaa mielessäsi 20 minuuttia

Hengellisyys

Meditatiivisessa rukouksessa ei ole kyse rukoussanan merkityksen miettimisestä, vaan sen rauhallisesta toistamisesta, neuvoo benediktiinimunkki John Main.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.