null Gurun opissa: Älä tuhlaa energiaasi toisten vikoihin

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Gurun opissa: Älä tuhlaa energiaasi toisten vikoihin

Se, joka ymmärtää oman rikkinäisyytensä, ei kovin helposti tuomitse muita.

Mooses Etiopialaisella oli melkoinen menneisyys. Hän oli ollut hallintovirkamiehen kotiorja, mutta hänet oli lähetty matkoihinsa uppiniskaisuuden vuoksi ja ilmeisesti myös siksi, että hänellä oli taipumusta varastamiseen. Myöhemmin hän johti maantierosvojen joukkoa.

Moosesta kerrotaan etsityn myös syytettynä murhasta. Sitä, mikä sai hänet muuttamaan elämänsä suunnan ja ryhtymään munkiksi, ei tiedetä.

Opiskeluaika munkiksi ei ollut Moosekselle helppo. Hän sai kohdata ennakkoluuloja menneisyytensä ja ilmeisesti myös tumman ihonvärinsä takia. Jotkut munkeista kohtelivat häntä halveksuvasti ja sanoivat: "Miksi tämä musta mies on tullut joukkoomme?"

Kun Mooses kuuli, mitä hänestä sanottiin, hän oli hiljaa. Kun häneltä myöhemmin kysyttiin, oliko hän pahoittanut mielensä, Mooses vastasi: "Minua murehdutti, mutta pysyin vaiti."

Mooses joutui ennakkoluulojen kohteeksi myös silloin, kun hänet vihittiin papiksi. Arkkipiispa totesi papin valkeaan viittaan puetulle Moosekselle: "Katso, nyt sinä olet kokonaan valkoinen." Mooses vastasi hänelle: "Isä, se on totta ulkonaisesti, mutta entä hänen mielestään, joka näkee sisäpuolen."

Veljelleen, joka pyysi neuvoa elämäänsä, Mooses sanoi: "Mene, istu kammioosi ja kammiosi opettaa sinulle kaiken."

Hänen opetuksissaan toistuu yksi perusajatus: Munkin täytyy vapautua muiden mielipiteistä ja toiveista, eikä hänen pidä koskaan tuomita lähimmäistään millään tavalla.

"Jos jollakulla on omassa talossaan ruumis, hänen on hullua lähteä itkemään naapurinsa kuolemaa."

Mooseksen mukaan sen, joka näkee oman elämänsä viat, ei tarvitse huolehtia toisten vioista. Tylyn humoristiseen tyyliinsä hän ilmaisi asian myös näin: "Jos jollakulla on omassa talossaan ruumis, hänen on hullua lähteä itkemään naapurinsa kuolemaa."

Mooseksen ajattelun takana on syvä solidaarisuus. Hänen laillaan voi puhua vain opettaja, joka tuntee omat haavansa ja vikansa ja tietää, mikä hinta anteeksiannosta ja armosta on maksettu – ja miten vaikeaa sen vastaanottaminen on.

Myötätunnon oppiminen on pitkä tie. Mitä tietoisemmaksi ihminen tulee omasta kuolevaisuudestaan ja sielunsa ja sydämensä rikkinäisyydestä, sitä vähemmän hänellä on tarvetta tuomita muita.

Mooseksen myötätunnosta kertoo liikuttava tarina. Muuan veli oli jäänyt kiinni nimeämättömästä rikkeestä. Tapauksen johdosta oli kutsuttu koolle munkkien neuvosto, johon Mooseskin kuului.

Mooses kuitenkin kieltäytyi tulemasta, jolloin häntä mentiin hakemaan. Vastahankaisesti hän lähti kokoukseen, mutta otti mukaansa vuotavan ruukun, jonka täytti vedellä.

Kun toiset näkivät hänen tulevan paikalle vuotavan astian kanssa, he kysyivät, mistä oli kysymys. Mooses vastasi: "Syntini vuotavat takanani niin, etten näe niitä, ja silti olen tänään tullut tuomitsemaan toisen erheitä."

Myötätuntoharjoitus

•Jeesus oli myötätunnon mestari. Hengitä syvään ja lausu mielessäsi hänen nimensä. Pyydä, että hän muistaisi sinua.

•Jatka rauhallista hengitystä ja ajattele sinulle läheistä ihmistä. Pyydä, että Jeesus muistaisi häntä.

•Laajenna harjoitusta ajattelemalla ystävääsi, työtoveriasi tai naapuriasi. Ajattele myös jotakuta, josta et pidä. Pyydä Jeesusta muistamaan heitä kaikkia.

•Joka kerta, kun lausut Jeesuksen nimen, anna hänen myötätuntonsa vaikuttaa sinussa.

Ohjaajana Mooses Etiopialainen

Mooses Etiopialainen syntyi vuonna 332. Hän oli orja ja maantierosvo ennen ryhtymistään munkiksi. Lisänimensä "Etiopialainen" ja "Musta" hän sai synnyinseutunsa ja ihonvärinsä perusteella erotukseksi muista samannimisistä munkeista.

Mooseksesta tuli myöhemmin pappi ja hän oli yksi tärkeimmistä Egyptin erämaassa vaikuttaneista hengellisistä ohjaajista. Hän kärsi 75-vuotiaana marttyyrikuoleman barbaarien hyökkäyksessä.

Lue tästä lisää Gurun opissa -juttuja

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: