null Gurun opissa: Käytä nykyhetki hyvin

Gurun opissa: Käytä nykyhetki hyvin

Fénelon neuvoo, miten elää rauhassa ahdistumatta tulevaisuudesta.

Meidän on vaikea pysyä siinä, missä olemme. Haikailemme melkein aina jonnekin muualle. 1600-1700-luvulla elänyt ranskalainen piispa François de Fénelon sanoo meille: On suuri lahja löytää rauha siitä, että suostuu olosuhteisiinsa. Jos haluat syvyyttä elämääsi, et voi aloittaa huomisen teoista, vaan niistä asioista, joiden keskellä juuri nyt olet.

Fénelon oli harvinaislaatuinen piispa. Sodan kauhujen keskellä hän muutti piispanpalatsinsa majataloksi ja kartanon pihat ja puutarhat pakolaisten ja eläinten turvapaikaksi. Pappisseminaarin tiloista hän teki haavoittuneiden sotilaiden sairaalan.

Fénelon kirjoitti paljon. Parhaiten hänet tunnetaan sielunhoidollisista kirjeistään. Vaikka ne oli kirjoitettu aatelisille, niiden elämänohjeista löytää apua kuka tahansa, joka miettii, miten löytää arjen keskellä tilaa rukoukselle ja miten Jumalan huolenpito näkyy elämässä.

Erästä levotonta ja häilyväistä kreivitärtä Fénelon neuvoo olemaan ajattelematta kaukaisia tapahtumia ja välttämään kuumeista toimeliaisuutta. Hän muistuttaa, ettei kukaan tiedä tulevasta, eikä kukaan voi taata, miten kauan yhden hetken lohdutus jatkuu.

On suuri lahja löytää rauha siitä, että suostuu olosuhteisiinsa.

Ei kannata tavoitella suurta antautumista tosi olevaiselle tulevaisuudessa, sillä hetki hetkessä tapahtuva päivittäinen sisäinen antautuminen on jotain paljon todellisempaa. Nykyhetkessä opit, mitkä asiat riippuvat sinusta ja mitkä Jumalasta.

Meidän täytyy jättää Jumalalle kaikki sellainen, mikä riippuu hänestä, ja pysyä uskollisena kaikessa siinä, mikä riippuu meistä, Fénelon kehottaa. Sisäinen ja ulkoinen levottomuus vähenevät, kun opit tekemään eron näiden kahden välillä.

Kaikki ei riipu sinusta. Kaikki paha ei tapahdu sinulle eivätkä kaikki ikävät asiat ole aina toisten syytä. Et pysty muuttamaan toisten taipumuksia, ja omissasikin on kestämistä. Mitä siis voit tehdä? Fénelon vastaa: Tyydy siihen, että suoritat kiihtymättä sen vähän, mikä sinusta riippuu, ja anna kaiken muun olla, ikään kuin sitä ei olisikaan.

Luottamuksen esikuvaksi Fénelon nostaa Vanhan testamentin profeetta Elian, jonka piti piiloutua erämaahan, jossa korppi toi hänelle joka päivä leipää. Korppi ei olisi ehkä tullut, jos Elia ei olisi luottanut siihen.

Se, että opit joka hetki antamaan itsesi Jumalan käsiin, on todellista luottamusta. Se on sielunrauhaa epävarmuudessa, jossa ei voi tietää, mitä huominen tuo. Syö siis rauhassa joka päivä leipäpala, jonka korppi sinulle tuo, Fenelon kirjoittaa. Huominen pitää huolen itsestään.

Päivä ja hetki, jotka elät, eivät ole sinun – ne on annettu sinulle.

Luottamuksen harjoitus

Varaa puoli tuntia aikaa. Kävele ulkona luonnossa, kuuntele askeleitasi ja rauhallista hengitystäsi. Tai istu hiljaa paikallasi ja katsele edessäsi olevaa maisemaa.

Ajattele, että hengityksesi on luottamuksen harjoitusta. Annat itsesi Jumalan käsiin.

Päästä jokaisella uloshengityksellä irti huolestasi ja levottomuudestasi. Juuri nyt et suunnittele mitään. Et takerru virheisiisi. Juuri nyt ei ole syytä katkeroitua. Jätät kaiken Jumalalle.

Juuri nyt, tässä hetkessä on kaikki mitä tarvitset. Nouse, ja lähde tekemään sitä, mitä tänään saat tehdä.

Ohjaajana François de Fénelon

François de Fénelon syntyi köyhtyneeseen aatelissukuun 6.8.1651 Lounais-Ranskassa. Hän opiskeli jesuiittojen opastuksella ja valmistui papiksi 24-vuotiaana. Myöhemmin hänestä tuli piispa, jonka kuningas Ludvig XIV karkotti Cambraihin, Ranskan pohjoisosiin, koska hän oli kirjoituksissaan arvostellut kuningasta tämän itsevaltaisesta tavasta hallita maata. 1700-luvun alussa Cambraista tuli taistelutanner, kun Euroopan hallitsijasukujen välille syntyi sota. Tiet täyttyivät sotaa pakenevista ihmisistä ja haavoittuneista sotilaista. Fénelon ei jäänyt toimettomaksi. Hän auttoi niin pakolaisia kuin haavoittuneita sotilaitakin. Sotavankeja hän kohteli hyvin. Fénelonin kirjeet on hengellisen kirjallisuuden klassikko, joka on käännetty myös suomeksi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: