null Gurun opissa: Jumala on tässä hetkessä

Hengellisyys

Gurun opissa: Jumala on tässä hetkessä

Jumalan voit löytää niin arjen valosta kuin sen varjoista, opetti ranskalainen jesuiittapappi Jean-Pierre de Caussade.

Jos haluat löytää Jumalan, lakkaa juoksemasta paikasta toiseen, yhteisöstä toiseen tai gurun luota toisen luokse. Se mitä etsit, on lähempänä. Löydät hänet oman elämäsi keskeltä, siitä, missä juuri nyt olet ja mitä sinulle juuri nyt tapahtuu. Tässä hetkessä seisot ikuisen edessä.

Jumala on kaikkialla, läsnä joka hetkessä. Hän tulee sinua vastaan kaikissa päivän tapahtumissa, mutta useimmiten sinä etsit häntä itsepintaisesti jostakin muualta. Et voi antautua hänelle muussa kuin juuri siinä, mitä nyt teet. Ei vain tämä päivä, vaan tämä hetki kantaa sisällään Jumalan kutsun ja lupauksen.

Ranskalainen jesuiittapappi Jean-Pierre de Caussade kutsui tätä jumalallisen läsnäolon sakramentiksi.

De Caussade toimi 1700-luvulla Nancyssa jesuiittojen retriittikeskuksen johtajana. Sen ohessa hän oli paikallisen nunnayhteisön hengellinen ohjaaja.

 

Hengellisen elämän esikuvaksi – ei vain näille nunnille, vaan meille kaikille – De Caussade nosti Marian. Hän väitti, että Jumala puhuu tänäänkin yhtä välittömästi, kuin hän puhui Marialle. De Caussaden mukaan Marian elämän tärkein lause oli hänen vastauksensa enkelille, joka ilmoitti, että hän odottaa lasta: "Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanot."

Jumala on verhoutunut arjen tapahtumiin, sen ohikiitäviin hetkiin.

Näihin Marian sanoihin kiteytyy koko kristillinen mystiikka. Maria on esimerkki nyt-hetkeen heittäytymisestä. Kaikki palautuu lopulta siihen, että ihminen tässä hetkessä jättää itsensä jumalallisen kaitselmuksen ja Jumalan rakastavan tahdon varaan.

Ulospäin Marian elämä oli tuiki tavallista ja yksinkertaista. Hän tunsi onnea ja hämmennystä, kipua ja iloa.

Lapsi olkien keskellä oli hänelle Jumalan ihme. Kaiken arjen huolen ja huomaamattoman takana olikin Jumalan salattu tahto. Ei sitä kaikkea voi heti käsittää. Voi vain tehdä niin kuin Maria: kätkeä sisimpäänsä kaiken, mitä tapahtuu, ja tutkiskella sitä.

 

Jumala on verhoutunut arjen tapahtumiin, sen ohikiitäviin hetkiin. Kysymys on vain, miten havahtuisimme tähän Jumalan läsnäolon salaisuuteen.

De Caussade sanoo, että se on kaikkien ulottuvilla. Hänet voit löytää niin arjen valosta kuin sen varjoista. Jumalaa ei kuitenkaan pidä etsiä jostain poikkeavasta ja ihmeellisestä, loistosta ja kunniasta, vaan arjen huomaamattomista, mitättömiltä vaikuttavista ja pienistä tapahtumista. Jumala valitsee usein sen, minkä ohi katsot ja minkä sivuutat.

Usko on sitä, että etsit Jumalaa kaikesta siitä, mitä kohtaat, ja Marian lailla huokaat "tapahtukoon minulle niin kuin sanot". Se ei ole alistunutta fatalismia, vaan uskallusta heittäytyä nyt-hetkeen.

Rukous tässä hetkessä

Jos osaa ottaa hetkestä kiinni, päivä on täynnä mahdollisuuksia sanoa Jumalalle kyllä.

Varaa viisitoista minuuttia päivässä rukoukseen. Istu rauhallisessa paikassa, hengitä rauhassa, kuuntele sydämesi lyöntejä ja rauhoita mielesi. Sano hiljaa mielessäsi:

"Tässä olen. Tässä, missä nyt olen, olen edessäsi, Jumala. Tässä on levoton sydämeni. Tule ja auta minua sanomaan sinulle kyllä. Tässä, missä nyt olen. Ja sinä olet!"

Ohjaajana Jean-Pierre de Caussade

Jean-Pierre de Caussade syntyi Ranskan Toulosessa vuonna 1675 ja kuoli vuonna 1751 samassa kaupungissa. 18-vuotiaana hän liittyi jesuiittoihin. Vuonna 1708 hänet vihittiin papiksi ja jesuiittojen seuran täysivaltaiseksi jäseneksi. Myöhemmin hän toimi Nancyssa jesuiittojen retriittitalon johtajana ja paikallisten nunnien eli visitaatiosisarten hengellisenä ohjaajana. Nunnat säilyttivät de Caussaden opetusten käsikirjoituksia. Ne kiersivät yhteisöstä toiseen, kunnes päätyivät Pariisiin. Siellä niitä levitettiin ja luettiin Pariisin vallankumouksen aikana salaa. Ne julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1860 ranskaksi nimellä L´Abandon à la Providence divine (Itsensä luovuttaminen jumalalliselle kaitselmukselle).

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Onni ei tule tavoittelemalla

Hengellisyys

Mitä vähemmän takerrut mihinkään, sitä vapaampi olet rakastamaan, neuvoo hengellinen ohjaaja ja terapeutti Anthony de Mello.


Gurun opissa: Käytä nykyhetki hyvin

Hengellisyys


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.