null Gurun opissa: Kuka ohjaa elämääsi?

Gurun opissa: Kuka ohjaa elämääsi?

On helppo neuvoa muita. Paljon vaikeampi on suostua itse ohjattavaksi.

Johanneksen evankeliumissa on mielenkiintoinen jälkikirjoitus, jossa Pietari keskustelee vielä kerran Jeesuksen kanssa. Pietarin piti tehdä tilit selviksi elämänsä kanssa, ennen kuin hän oli kypsä apostolin tehtävään ja toisten ohjaajaksi.

Pietari oli joskus ollut varma valinnoistaan. Hän oli ollut kiivas ja innokas, valmis seuraamaan Mestariaan vaikka kuolemaan. Hän tiesi pettäneensä asiansa. Tiukassa paikassa hän oli kolmesti kieltänyt Jeesuksen.

Pietari saa kuitenkin vielä mahdollisuuden. Tiberiaanjärven rannalla Jeesus tarjoaa Pietarille ja muutamalle muulle aterian, nuotiolla paistettua kalaa ja leipää.

Sen jälkeen Jeesus vie Pietarin kävelylle ja kysyy tältä kolmesti: ”Rakastatko minua?” Murtunut Pietari ei voi muuta kuin sanoa, että Jeesus tietää kyllä, että hän on Pietarille kaikesta huolimatta rakas. Kolmesti Jeesus antaa Pietarille vahvistuksen tämän uuteen tehtävään.

Pietarin tarinan valossa voit katsella omaa elämääsi ja hengellistä matkaasi.

Miten pääsisit irti omasta ehdottomuudestasi? Miksi kiivailet asioiden puolesta, jotka eivät ole sinun vallassasi? Miksi on niin vaikea luopua siitä, että on oikeassa? Miten oppisit olemaan armollisempi itseä ja toisia kohtaan?

On helppo neuvoa ja arvioida muita. Paljon vaikeampi on suostua itse ohjattavaksi ja arvioitavaksi. Tuntuu mahtavalta, kun saa itse päättää asioistaan, tehdä omia valintojaan ja hallita elämäänsä. On vaikea myöntää, että on erehtynyt ja pettynyt siihen, mitä on valinnut tai että on kieltänyt ihanteensa.

Profeetan, gurun tai henkisen oppaan viittaa ei voi itse valita. Edes oman elämänsä viisaaksi neuvonantajaksi ei voi julistautua. Ainakin sen elämä opettaa.

Kuuntele Mestarin kysymystä: ”Olenko minä sinulle rakas?” Se hiljentää sinut ja saa sinut luopumaan omasta varmuudestasi. Et voi muuta kuin myöntää: ”Sinä tiedät kaiken.” Vapautta ja tilaa elämääsi tuo se, että annat hänen ohjata sitä. Sinun ei tarvitse olla jotain suurta, hän saa olla.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: