null Gurun opissa: Kun levottomuus iskee, iske takaisin

Kuva: Matti Pikkujämsä

Kuva: Matti Pikkujämsä

Gurun opissa: Kun levottomuus iskee, iske takaisin

Ota mallia pyhältä Antoniokselta, joka teki levottomuuden demonista itselleen harjoitusvastustajan.

Pyhimyselämäkerran mukaan kaikki alkoi yhdestä kirkkomatkasta. Eräänä sunnuntaina kaksikymmentävuotias Antonios oli matkalla kirkkoon ja mietti, mitä hänen pitäisi elämällään tehdä.

Kirkossa Antonios kuuli luettavan Jeesuksen sanat rikkaalle nuorukaiselle: "Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on oleva aarre taivaissa. Tulet sitten ja seuraa minua." Antonios koki, että sanat tarkoittivat juuri häntä. Hän toimi välittömästi.

Antonios oli vastikään menettänyt vanhempansa. Varakkaan perheen maatila ja muu omaisuus jäivät hänelle.

Perimänsä maat Antonios lahjoitti kotikylänsä asukkaille. Muun omaisuutensa hän möi ja antoi suurimman osan rahoista köyhille. Pikkusiskonsa hän antoi kristittyjen naisten kasvatettavaksi.

Luovuttuaan kaikesta Antonios meni naapurikylään ja hakeutui askeettista elämää viettävän vanhuksen ohjaukseen. Hän halusi opiskella askeetiksi.

"Ikävystymiseen ei auta se, että alkaa säntäillä sinne tänne."

 

Harjoitusohjelma oli tiukka. Antonios teki ruumiillista työtä, josta sai elantonsa. Ylijäävät rahat hän antoi köyhille. Hän söi vain kerran päivässä: leipää, vettä ja suolaa, ei lihaa eikä viiniä. Hän rukoili pitkin päivää ja valvoi myös öitä rukoillen.

Hän tahtoi oppia keskittymään olennaiseen. Hän tarkkaili mielenliikkeitään, etteivät tunteet ja muistot saisi häntä liikaa valtaansa.

Antonios kutsui levottomuutta herättäviä ajatuksia kiusauksiksi ja demoneiksi. Ne kyselivät: Mitä sinä täällä teet? Eikö olisi aika vaihtaa maisemaa ja kokeilla jotakin uutta? Mitä järkeä tässä kaikessa on?

Kun Antonioksen oppiaika päättyi, hän lähti autiomaahan ja asettui hylättyyn linnoitukseen. Siellä hän eli yksinäisyydessä kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana hänestä kasvoi hengellinen ohjaaja ja toisten erämaassa kilvoitelleiden johtaja.

"Antonios tahtoi oppia keskittymään olennaiseen."

Kyllästyminen, ikävystyminen ja levottomuus ovat erityisesti meidän aikamme demoneita. Olipa kyseessä auto, asunto, tietokone, puhelin, työ tai puoliso, aina on tarjolla uudempia, nopeampia ja nuorempia. On vaikea asettua, sitoutua, pitää huolta tai korjata. On vaikea kuulua kenellekään tai mihinkään, kun aina alkuihastuksen jälkeen alkaa kyllästyttää ja iskee levottomuus

Ikävystymiseen ei auta se, että alkaa säntäillä sinne tänne. Ehkä voisimme sen sijaan ottaa oppia Antoniokselta. Hän piti levottomuuden ja ikävystymisen demoneja harjoitusvastustajinaan, joiden kanssa kamppailu tekisi hänestä entistä vahvemman.

Kerran tapahtui merkillinen episodi. Kun levottomalla mielellä ollut Antonios astui ulos luolastaan, hän näki siellä yllättäen itsensä näköisen miehen. Tämä punoi köyttä, nousi ja peseytyi, istui taas ja punoi köyttä, nousi taas ja rukoili. Hän kuuli miehen sanovan: Tee näin, niin sinä pelastut! Mies oli enkeli, joka oli tullut vahvistamaan Antoniosta.

Guruna Antonios

Antonios on ensimmäinen nimeltä tunnettu kristitty erakko ja kuuluisin 200–400-luvulla autiomaassa eläneistä hengellisistä ohjaajista eli erämaaisistä ja -äideistä.

Hän syntyi vuonna 251 Egyptissä Niilin varrella. Luovuttuaan parikymppisenä kaikesta omaisuudestaan hän eli askeettista elämää autiomaan yksinäisyydessä.

Ankarasta elämäntavastaan huolimatta Antonioksen sanotaan eläneen 105-vuotiaaksi ja kuolleen yksin syrjäisellä vuorella.

Sydämen kuuntelu -harjoitus

Tee harjoitus puolen päivän aikaan. Tämä on hyvä harjoitus erityisesti silloin, kun on levoton olo. Varaa aikaa 10–15 minuuttia.

Istu hetkeksi aloillesi ja anna hengityksesi tasaantua.

Kuuntele, kuinka sydämesi lyö. Voit kuulla sen rauhallisen rytmin. Sen kuuntelu rauhoittaa. Sydämesi tekee työtään koko ajan oman tahtiinsa.

Muista että, myös elämälläsi on rytmi. Sitä on hyvä kuunnella aivan kuin kuuntelet sydämesi lyöntejä.

Lue tästä lisää Gurun opissa -juttuja

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: