null Gurun opissa: Löydä sisäinen turvapaikkasi

Hengellisyys

Gurun opissa: Löydä sisäinen turvapaikkasi

Edith Stein oli löytänyt sisäisen turvapaikkansa. Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa keskitysleirillä hän kirjoitti siitä valoisan hymnin.

Elokuisena yönä vuonna 1942 parisataa katolilaista juutalaista oli koottu marssirivistöön rautatieasemalla. Nunnien ja munkkien puvuissa näkyivät keltaiset daavidintähdet.

Edellisenä yönä heidät oli lastattu junaan ja tuotu Hooghaleniin Alankomaiden koillisosassa. Edessä oli kahden tunnin kävely määränpäähän Westerborkin kokoamisleirille. Se oli jo ennen sotaa rakennettu Saksasta paenneiden juutalaisten väliaikaiseksi asuinpaikaksi. Kun Hitler miehitti Hollannin, miehittäjät kokosivat sinne juutalaisia odottamaan kuljetusta Itä-Euroopan keskitysleireille.

Näiden nunnien joukossa oli Edith Stein eli sisar Benedicta ja hänen siskonsa Rosa. Gestapo oli hakenut heidät edellisenä sunnuntaina Echtin karmeliittaluostarista, jossa he olivat pakolaisina.

Edith ja Rosa olivat leirillä vain kaksi päivää, ennen kuin heidät tuhannen muun kanssa kävelytettiin takaisin asemalle ja sullottiin junaan matkalle Auschwitziin. Natsit uskottelivat heille, että juutalaiset vietäisiin työleirille mutta he saisivat elää. Ihmiset olivat silti peloissaan ja epätoivoisia.

Edith pysyi rauhallisena ja lohdutti toisia. Hän pesi, puki ja syötti lapsia, joiden äidit olivat liian pois tolaltaan huolehtiakseen heistä.

Hiljaisissa rukouksen hetkissä Jumala vaikuttaa ihmisen sielussa.

Mistä tämä rauha ja sisäinen turvallisuus nousivat? Edith oli neljä vuotta aiemmin rohkaissut nuorta nunnaa, jonka natsit olivat karkottaneet luostarista ja joka pelkäsi elämää luostarin ulkopuolella: ”Jumalahan itse asuu sisimmässämme, koko pyhä Kolminaisuus. Niin kauan kuin osaamme rakentaa hyvin suojatun sisäisen kammion ja vetäydymme sinne, niin usein kuin mahdollista, meiltä ei puutu mitään missään maailmankolkassa.”

Pyhää Kolminaisuutta Edith kuvaa ihmisen sisällä olevaksi sinetiksi, jossa Isä symboloi elämää, Poika merkitystä täynnä olevaa elämää ja Pyhä Henki elämän voimaa.

Edith oli hyvin tietoinen siitä, että meillä ei ole täällä maailmassa pysyvää sijaa. Hän ei toivonut muuta kuin sitä, että hänelle ja hänessä tapahtuisi Jumalan tahto. Kaikki oli Jumalan kädessä.

Hän ei niinkään kantanut huolta siitä, miten hänen itsensä kävisi, vaan rukoili niiden puolesta, joilla oli vielä kovempi kohtalo ja joiden elämä ei ollut yhtä lujasti ”ikuisuuteen ankkuroituna”.

Edith uskoi, että karmeliittanunnana hänen tehtävänsä oli seistä Jumalan kasvojen edessä ja toimia sellaisen rauhan puolesta, joka oli kaikkea ulkoista todellisuutta vahvempi.

Joka aamu ja ilta hän vietti tunnin hiljaisuudessa. Näitä tunteja hän kuvasi vaatimattomiksi ja hiljaisiksi hetkiksi, vailla hengen lentoa. Samalla hän muistutti, että juuri tällaisissa hiljaisissa rukouksen hetkissä Jumala vaikuttaa ihmisen sielussa.

Sitä, mitä sinulle hiljaisuudessa tapahtuu, ei kenenkään toisen tarvitse tietää. Se on pelkkää armoa. Siitä rauhasta säteilee ulos aina jotakin, mikä voi auttaa jotakuta toista, vaikka sinä et sitä tiedä.

Edithin hymni

”Kuka olet, sinä heleä valo,
joka täytät minut
ja valaiset sydämeni pimeyden?
Sinä johdat minua
kuin äiti lastaan,
ja jos irrotat otteesi,
en voisi jatkaa enää askeltakaan.
Sinä olet se
olemustani ympäröivä tila,
joka minut kätkee.
Sinun ulkopuolellasi
vajoan takaisin
olemattomuuden tyhjyyteen,
mistä olet minut
valoon kohottanut.
Sinä, lähempänä kuin minä itse,
sisempänä kuin oma sisimpäni,
ja kuitenkin kosketuksen
ja kaikkien nimien tuolla puolen:
Pyhä Henki
– ikiaikainen Rakkaus.”

(Suom. Tuomo Lahdelma)

Ohjaajana Edith Stein

Edith Stein eli Ristin Teresa Benedicta on 1900-luvun merkittävimpiä mystikoita. Hän syntyi juutalaisperheeseen vuonna 1891. Hän opiskeli filosofiaa ja hänestä tuli filosofi Edmund Husserlin kuuluisin oppilas ja assistentti. Stein tutki empatian käsitettä ja ihmispersoonan rakennetta. Hän oli naisasianainen ja feministi.

Ateistisen nuoruuden jälkeen Stein kiinnostui kristinuskosta, kääntyi katoliseksi ja liittyi Kölnin karmeliittasisariin Hitlerin jo noustua valtaan. Vuoden 1939 alussa hän pakeni Alankomaihin ja sai turvapaikan Echtin karmeliittaluostarista. Sieltä Gestapo vangitsi hänet elokuun alussa 1942. Stein murhattiin Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä 9.8.1942. Suomeksi on julkaistu Heidi Tuorila-Kahanpään kirja Euroopan ikoni. Edith Steinin elämä 1891–1942.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Oikeasta opista kiisteleminen ei johda mihinkään

Hengellisyys

Jumala ei tarvitse muuta kuin kaikesta omasta yrittämisestä tyhjän sydämen. Sinne hän tahtoo valmistaa rauhanmajan.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.