null Gurun opissa: Miten musiikki hiljentää?

Gurun opissa: Miten musiikki hiljentää?

Kun kuuntelet musiikkia rauhoittuaksesi, anna sävelten laskeutua sinuun.

Kuuntelen silmät kyynelissä vanhaa levyä. Sen nimi on Antiphone Blues. Siinä taituroi kaksi soittimensa mestaria: saksofonisti Arne Domnérus ja urkuri Gustaf Sjökvist. He tulkitsevat negrospirituaaleja, kansanmusiikkia, Duke Ellingtonia ja Antonio Vivaldin Largon. Levy on seurannut minua vuosikymmenet. Se ei petä ikinä, kun kaipaan lohtua ja rohkaisua.

Jotain samaa on moni löytänyt Jan Garbarekin ja Hilliard Ensemblen levyistä, joilla saksofoni ja gregoriaaniset laulut käyvät hiljentävää vuoropuhelua. Kun itse etsin rauhaa ja hiljaisuutta, voin soittaa myös Aale Lingrenin ja Kari Jussilan Arioso-levyä. Oboen kaihoisa ääni taustanaan urkujen vähän tummempi sointi rauhoittaa ensi sävelistä alkaen.

En ikinä unohda erään työväenliikkeen veteraanin hautajaisia. Kanttori soitti niissä työväen Surumarssina tunnetun kappaleen. Niissä hautajaisissa ei juuri mitään muuta olisi tarvinnut.

Hiljentävää, pyhää musiikkia voi olla monenlaista. Johan Sebastian Bachin urkukoraalit, kantaatit ja sellosonaatit koskettavat lähes jokaista, pitipä hän itseään uskonnollisena tai ei.

Jotakuta puhuttelee Juice Leskisen Syksyn sävel. Elämän suurista asioista – rakkaudesta, kuolemasta, luopumisesta ja näkemisen ikävästä – siinäkin puhutaan.

Mieti, mikä on sinun kaihonlaulusi, rakkauslaulusi tai kiitoslaulusi.

Jos et osaa rukoilla, aina voit kuunnella musiikkia, joka koskettaa sinua. Se on rukouksen kielen tapailua.

Mieti, mikä on sinun kaihonlaulusi, rakkauslaulusi tai kiitoslaulusi. Millainen musiikki saa sinut hiljentymään?

Kun kuuntelet musiikkia rauhoittuaksesi, älä analysoi sitä. Anna sen vain soida sinulle.

Pane muut tekemiset syrjään. Asetu aloillesi. Kuuntele sävelmää. Älä ajattele nuotteja, tahtilajeja, äläkä kovin paljon sanojakaan. Anna niiden vain laskeutua sinuun ja niiden myötä hiljaisuuden soinnin.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Essi Hirvonen tavoittelee kontrabassolla pyhyyttä – ”Ärsykkeitä pursuavassa maailmassa musiikki voi auttaa hiljentymään”

Hengellisyys

Essi Hirvosen konsertti on omistettu kahdeksalle pyhälle ihmiselle. Yksi heistä on muusikoiden suojeluspyhimys Cecilia.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.