null Oopperalaulaja Ida Wallén esittää Tikkurilan kirkossa natsien vaimentamaa musiikkia: ”Menneisyyden julmuuksia ei saa unohtaa”

Ida Wallén on asunut suuren osan elämästään Saksassa. Hän on suunnitellut konserttia kansallissosialistien vainoamien säveltäjien teoksista siitä saakka, kun palasi neljä vuotta sitten Suomeen.

Ida Wallén on asunut suuren osan elämästään Saksassa. Hän on suunnitellut konserttia kansallissosialistien vainoamien säveltäjien teoksista siitä saakka, kun palasi neljä vuotta sitten Suomeen.

Hyvä elämä

Oopperalaulaja Ida Wallén esittää Tikkurilan kirkossa natsien vaimentamaa musiikkia: ”Menneisyyden julmuuksia ei saa unohtaa”

Ida Wallén haluaa muistuttaa ihmisiä Saksan historian surullisesta ajanjaksosta: hän on koonnut konsertin kansallissosialistien uhreiksi joutuneiden säveltäjien unohtuneista teoksista.

Verfemte Musik – Karkotettu musiikki -konsertin ideoinut oopperalaulaja Ida Wallén on asunut suuren osan elämästään Saksassa. Siellä hän tutustui lauluopintojen ja erilaisten esiintymisten kautta kansallissosialistien aikoinaan vaientamiin säveltäjiin.

Näiden juutalaistaustaisten säveltäjien musiikki ei vastannut natsien taideihanteita, vaan sävellyksiä pidettiin rappiomusiikkina, minkä vuoksi ne kiellettiin. Monet säveltäjistä päätyivät keskitysleirille.

Tikkurilan kirkossa pidettävässä konsertissa keskitytään Hans Galin, Erwin Schulhoffin ja Victor Ullmannin sävellyksiin. Ne ovat pääasiassa laulajan ja pianistin yhdessä esittämää saksan- ja ranskankielistä liedmusiikkia.

Minua kauhistuttaa Saksan synkkä historia ja näiden säveltäjien elämänkohtalo.

Tsekkiläinen Schulhoff kuoli keskitysleirillä vuonna 1942 ja saksalainen Ullmann vuonna 1944. Itävaltalainen Gal onnistui pakenemaan Saksasta Adolf Hitlerin noustua valtaan ja asettui asumaan Iso-Britanniaan, jossa kuoli vuonna 1987.

– Konsertin teemana on syrjintä. Minua kauhistuttaa Saksan synkkä historia ja näiden säveltäjien elämänkohtalo. Koen tärkeäksi muistuttaa ihmisiä tästä surullisesta ajankohdasta ja tuoda esille näiden säveltäjien upeita, unohduksiin jääneitä teoksia, Wallén sanoo.

Konsertissa mezzosopraano Ida Wallénia säestää hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa, pianisti Taru Ritavesi. Musiikkikappaleiden lomassa näyttelijä Tiia Louste lausuu laulujen suomennettuja sanoituksia.

Meillä on meneillään oma historiamme uudelleenarviointi suhteessa naissäveltäjiin sekä muihin unohdettuihin taiteilijoihin.

Wallénin mukaan Saksassa puhutaan menneisyyden käsittelyn taidosta, siitä, että kansakunta etsii totuutta menneisyytensä tapahtumista ja kohtaa ne avoimesti.

– Menneisyyden julmuuksia ei saa unohtaa. Menneisyyden käsittelyn taito on sikäli ajankohtaista myös täällä Suomessa, että meillä on meneillään oma historiamme uudelleenarviointi muun muassa suhteessa naissäveltäjiin sekä muihin etnisyyden, sukupuolen tai poliittisen taustan vuoksi unohdettuihin taiteilijoihin. Toivon, että tämä konsertti saa kuulijat tutkimaan omia kulttuuriin kohdistuvia ennakkoluulojaan ja avaa uusia näkö­kulmia.

Ida Wallén on suunnitellut konserttia vuodesta 2019 lähtien, jolloin hän muutti takaisin Suomeen. Ohjelmiston laajuuden vuoksi hän kävi huhtikuussa opintomatkalla Exilarte Zentrumissa Itävallan Wienissä. Vaiennettujen säveltäjien musiikin löytäminen ja myös sen esittäminen on ollut haastavaa, koska läheskään kaikkien sävellysten nuotteja ei ole vielä julkaistu.

Konsertin piti alun perin toteutua jo tammikuun lopussa Vainojen uhrien muistopäivänä, mutta se siirtyi kevääseen. Wallénin suunnitelmissa on järjestää vielä toinen samaan teemaan liittyvä konsertti ensi syksynä. Konserttihanketta ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oopperalaulaja Arttu Kataja esiintyy rakkaudessaan pettyneille ja murheellisille Olarin kirkossa

Ajankohtaista Hyvä elämä

Berliinin valtionoopperan vakilaulajiin kuuluva Arttu Kataja palasi Suomeen vaimon työn perässä. ”Oopperalaulajan työ on haasteellista perheelliselle.”
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.