Gurun opissa: Onko sauna pyhä paikka?

Gurun opissa: Onko sauna pyhä paikka?

Kiireetön saunominen herkistää ­kuuntelemaan luontoa ja omaa sisintä.

Pilkon puita, vaikka niitä on ennestäänkin. Se virittää saunatunnelmaan. Se on myös hyvää mielen harjoitusta. Saan olla rauhassa ajatuksineni.

Kaipaan lapsuuteni savusaunaa. Jo pikkupoikana tehtäväni oli pilkkoa saunapuut ja panna sauna lämpiämään. Silloin opin käsittelemään kirvestä. Muistelen isääni, joka opetti sen käytön. Kesälauantaihin kuuluivat sauna ja koivuvihta. Vieläkin voin palauttaa mieleeni savusaunan ja vihdan tuoksut, saunapolun ja saunan edessä olevat koivut.

Parasta on päästä saunomaan maalle, mieluiten veden äärelle. Sauna on kesämökin pyhättö. Sieltä etsitään ruumiin ja sielun lepoa ja puhdistautumista. Saunan lempeässä lämmössä saa vain olla, ilman että kukaan vaatii mitään. Jos vielä pääsee pulahtamaan puhtaaseen veteen, mitä muuta voisi kaivata.

Saunominen voi olla myös hengellistä harjoitusta. Kiireetön saunaan valmistautuminen on mielen valmistautumista sisäiseen kuunteluun ja sisäiseen puhdistumiseen. Varaa siksi riittävästi aikaa ja tee rauhassa kaikki saunomiseen liittyvät askareesi.

Puiden pilkkominen, veden kantaminen ja saunavihdan tekeminen ovat saunavireen luomista. Puusaunassa tulen virittely, puiden syttyminen ja liekkien katselu ovat aistien herättelyä saunan taialle.

Rauhassa saunominen on sielun ja ruumiin hengellisyyttä. Antaudu lauteilla istuessasi tai maatessasi saunan lämmölle ja tuoksuille. Tunne saunan rentouttava vaikutus jäsenissäsi ja koko ruumiissasi. Nauti virkistävästä tuulesta verannalla. Kuuntele puidenlehtien havinaa.

Voidaksesi antautua elämälle, jota juuri nyt elät, tarvitset aistien heräämistä. Nauti aistiesi avautumisesta ja etsi Jumalaa kaikesta, mitä näet, kuulet ja tunnet. Anna tilaa myös kaipuullesi.

Kun pulahdat uimaan, muista, että on ihme, että saat uida vielä luonnonvesissä, uutta luovissa vesissä. Koko elämäsi on ihme. Se vain pitää löytää aina uudestaan.

Jaa tämä artikkeli: