null Hyvää pyhää: Juhli Johannes Kastajan syntymäpäivää saunomalla huolet pois – hän toi viestin ahdistuneille

Hyvää pyhää: Juhli Johannes Kastajan syntymäpäivää saunomalla huolet pois – hän toi viestin ahdistuneille

Mitähän tuosta lapsesta tulee, miettivät ihmiset Johanneksen synnyttyä. Hänestä tuli tien tekijä.

Se, jonka syvimpiä toiveita ei tunnu kuulevan edes Jumala, lukee Elisabetin ja Sakariaan pitkästä odotuksesta sydän kipeänä. Tuon pariskunnan ei tarvinnut tuntea osattomuutta. Jumalaa kiinnosti heidän kaipauksensa. He saivat lapsen, jonka ei pitänyt olla mahdollinen. Heille syntyi terve, odotettu poika.

Se, joka on pitkään rämpinyt eksyksissä ja turhaan kaivannut viisautta ja suuntaa elämänsä sumulle, tuntee olonsa hylätyksi, kun ajattelee sitä välitöntä yhteyttä, joka Elisabetilla ja Sakariaalla oli Korkeimman kanssa. Jumala ei ollut heille jossain kaukana pilvimuurin takana. Helppohan heidän oli tietää, miten toimia elämässään, kun he saivat enkeliltä tarkat ohjeet.

Ne, jotka seurasivat läheltä Johannes Kastajan odotuksen ja syntymän ihmettä, olivat ensin onnellisia Elisabetin ja Sakariaan puolesta. Mutta tunnelmat vaihtuvat pelokkaiksi ihmeellisten tapahtumien jatkuessa. Pelko ei ollut ihan turhaa. Me, jotka tunnemme Johannes Kastajan vaiheet, tiedämme, että Jumalan puuttuminen elämänkulkuun näyttää tuovan siihen sellaista ankaruutta, mitä on syytäkin pelätä.

”Mikähän tästä lapsesta tulee?” ihmiset kyselivät Juudean vuoriseuduilla. Muutama vuosikymmen myöhemmin Johannes kertoi itse. Hän oli ääni, joka huusi autiomaassa: ”Tasoittakaa Herralle tie!” Johannes julisti kaipaavalle, sumussa rämpijälle ja ankaruudesta ahdistuneelle: Tehkää tilaa Vapahtajalle. Tehkää tilaa hänelle, joka on tie, totuus ja elämä.

Hikoile huolesi ja harmisi pois

Tee juhannussaunassa tulet vaikka kynttilään, jos saunasi on sähkökäyttöinen. Anna liekin polttaa pois vanhat vääryydet ja ikiaikaiset epäoikeudenmukaisuudet. Lämpimien löylyjen kietoutuessa ympärillesi hikoile itsestäsi turhat kiireet. Vihdo pois ahdistukset ja pelot. Pese huolet ja harmit iholtasi. Kylvettyäsi katso ympärillesi tuorein silmin: Minkä näet nyt selvemmin? Mille tuli tilaa? Katso ympärilläsi olevaa kesää tuorein silmin. Näe kaikki se hyvyys, joka ympäröi sinua.

20.6.

Tänään on juhannuspäivä. Päivän teksti (Luuk. 1: 57–66) ­kertoo Johannes Kastajan syntymästä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: