null Håkansbölen kartanolla pääsee joulufiilikseen

Kati Tyystjärvelle Håkansbölen kartano on sydämen asia.

Kati Tyystjärvelle Håkansbölen kartano on sydämen asia.

Håkansbölen kartanolla pääsee joulufiilikseen

Kartanon joulu on koko kylän iloinen tapahtuma.

Håkansbölen kartanolla vietetään tänä vuonna kymmenennen kerran Kartanon joulu -tapahtumaa. Tuottajana tapahtumassa toimii Kati Tyystjärvi Håkansbölen Kartanon kummit -yhdistyksestä.

– Järjestämme Kartanon joulu -tapahtuman yhdessä Hakunila-seuran ja Hakunilan seurakunnan kanssa. Mukana järjestelyissä on meidän lisäksemme monia muita yhdistyksiä. Vantaan kaupunki tukee tapahtumaa, Tyystjärvi kertoo.

Tapahtumassa on tänä vuonna perinteistä ja ennennäkemätöntä.

– Uutta on Hakunilan seurakunnan järjestämä seimiasetelma, jossa on Jeesus-lapsi, lampaita ja enkeleitä. Tänä vuonna lauantainakin on ohjelmaa, kun päärakennuksessa kuullaan Tiernapojat-esitys.

Kartanon pihalla liikkuu jouluhahmoja

Seurakunta on ollut alusta asti yhteistyökumppanina Kartanon joulu -tapahtumassa. Kati Tyystjärven mielestä Hakunilan seurakunnan kanssa yhteistyö on aina ollut tosi mukavaa.

– Sunnuntaina seurakuntalaisia ja seurakunnan työntekijöitä kävelee kulkueessa Hakunilan kirkolta kartanon joulutapahtumaan. Sitä ennen kirkolla on perhemessu. Joukko tulee paikalle tammikujaa pitkin joululauluja laulaen.

Kulkueen saavuttua perille kartanolla alkaa Kauneimmat joululaulut -tilaisuus. Kartanon joulussa voi kuulla monikielisen jouluevankeliumin ja tutustua kansainväliseen tunnelmaan.

– Joulupukin lisäksi joulutapahtumassa nähdään pakkasukko ja lumihiutaletyttö, jotka ovat osa venäläistä jouluperinnettä, Tyystjärvi kertoo.

Joulupukin lisäksi joulutapahtumassa nähdään pakkasukko ja lumihiutaletyttö, jotka ovat osa venäläistä jouluperinnettä.

Håkansbölen kartanon historiaan liittyvät läheisesti hevoset.

– Kartanon pihalle saapuu kulkueessa hevosella ratsastava Lucia-neito, joulupukki ja muita joulun hahmoja. Tämä on yksi näyttävimpiä elementtejä tapahtumassa.

Tyystjärvi kertoo, että seimiasetelman naapurista löytyy tonttujen maailma.

– Aitasta löytyy suomalaisia tonttuja, kuten metsätonttu, tallitonttu, navettatonttu ja monta muuta. Tänä vuonna aitassa istuu myös saunatonttu, jonka saimme juuri valmiiksi.

Tarjolla on grillimakkaraa, räiskäleitä, kahvia ja pullaa. Myyjäisistä voi ostaa käsitöitä ja leivonnaisia ja kartanon puistossa pääsee koiravaljakkoajelulle.

Tiernapapit valtaavat terassin

Kati Tyystjärvi on Kartanon joulutapahtuman juontaja, ja silloin hän on Fiina. Tyystjärvi on perehtynyt Håkansbölen kartanon historiaan.

– Fiina oli kartanossa asuneen Sanmarkin perheen lastenhoitaja 1900-luvun alussa. Fiina on ollut perheelle tärkeä henkilö ja pääsisäpalvelija, koska hänellä on ollut kartanossa oma huone.

Tyystjärven tapaa tapahtumassa Fiinan asuun pukeutuneena sisätiloissa, mutta sää huomioon ottaen ehkä päärakennuksen terassillakin, jolle sunnuntaina saapuvat Tiernapapit. He esittävät vuosisatoja vanhasta joulunäytelmästä päivitetyn version.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: