null Hallamaa: Elokuvissa hyvä ja paha ovat selkeitä, mutta elämä ei ole elokuvaa

Puheenvuorot

Hallamaa: Elokuvissa hyvä ja paha ovat selkeitä, mutta elämä ei ole elokuvaa

Elokuvissa salaiset haaveet toteutuvat. Ongelmat etäännytetään ja yhteiset normit eivät koske sankarihyviksiä. Politiikassa sama tehdään lietsomalla pelkoa.

Elokuvat ovat nykyajan satuja. Niissä arkielämän ongelmat esitetään etäännyttäen. Komediaksi käännetylle tarinalle voi nauraa, vaikka oman elämän ongelmat itkettäisivät. Alitajuisia pelkoja voi käsitellä, kun niille antaa seikkailun muodon, ja salaisten toiveiden äärelle pääsee, kun niiden toteutumista saa kokeilla menestyvään päähenkilöön samastumalla.

Kirjallisuudentutkijat ovat havainneet, että satuperinteet muistuttavat toisiaan. Tarinoiden juonikuviot ja henkilöhahmot toistuvat eri kansojen kertomuksissa. Usein keskushenkilö joutuu lähtemään kodistaan vaaralliselle matkalle. Sankari selviytyy vaikeuksista voittajana päihitettyään vihollisensa. Elokuvalajeilla on vastaavasti niille tyypillinen juonirakenne. Romanttista komediaa, perhekuvausta, seikkailuelokuvaa, trilleriä ja kauhufilmiä katsotaan siksi eri tavalla.

Yksinkertaistetussa maailmassa on vain me hyvikset ja ne toiset, pahikset.

Kaavamaisuus takaa, ettei jännitys käy kestämättömäksi. Katsoja voi olla varma, että päähenkilö selviää ylittämättömiltä vaikuttavista haasteista. Fyysiset vammat ovat pelkkiä naarmuja eivätkä henkiset traumat jää kuormittamaan mieltä. Jännityselokuvien kerronnassa vain sivuhenkilöt ovat hauraita. Sankariin samastumalla oma toive haavoittumattomuudesta voi hetkeksi toteutua.

Sankarin ylivertaisuus viestii myös toisenlaisista haaveista. Yksinkertaistetussa maailmassa on vain me hyvikset ja ne toiset, pahikset. Koska vastustaja tiedetään mädäksi, yhteenotoissa on aina tosi kyseessä. Vaikeuskerrointa lisäävät pikkumaisten pomojen tai yhteiskunnan säännöt, jotka päähenkilö kuitenkin luovalla neroudellaan ohittaa. Paha saa palkkansa.

Taitava ohjaaja saa katsojan hyväksymään, etteivät yhteiset normit koske sankarihyviksiä. Politiikassa sama tehdään lietsomalla pelkoa. Mutkikkaisiin ongelmiin luvataan yksinkertaisia ratkaisuja, kunhan vahvalle johtajalle annetaan lupa irtautua vaivalla luoduista yhteisistä säännöistä ja hän huolehtii siitä, että meidän etumme toteutuu. Olennaista on sulkea muut, pahikset, ulkopuolelle.


Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.