null Hallamaa: Kuinka natsitervehdykseen voi vastata?

Puheenvuorot

Hallamaa: Kuinka natsitervehdykseen voi vastata?

Tervehtimisen tarkoitus on toivottaa toiselle hyvää. Natsitervehdys ei toimi näin.

Väitetään, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Visuaalisessa viestissä on voimaa myös, kun ihmiset kohtaavat kasvokkain. Hiekkalaatikolla pelkkä aseen piipuksi ojennettu sormi ja ’pam’ riittävät itkun aiheeksi: ”Äiti, toi ampu mut!” Aikuisten maailmassa V-kirjaimeksi avatut kaksi sormea kertovat voitosta, joka on saavutettu tai varmana edessä. Nyrkkiin puristettu käsi otettiin yhdysvaltalaisen mustien kansalaisoikeusliikkeen symboliksi julistamaan sortoon alistumisen päättymistä. Pystyyn nostettu keskisormi ei palautteena jätä tulkinnanvaraa: syvä tyytymättömyys on maustettu vihaisella halveksunnalla. 

Ojennetut kädet puhuivat enemmän kuin puolueohjelmien ja julistusten tuhannet sanat.

Sormi ei ole tuliase, ihmisen keskisormessa ei ole mitään loukkaavaa eikä taivasta kohti nostettu nyrkki vahingoita ketään. Käsillä voi kuitenkin välittää väkeviä viestejä, niin kuin viime viikon mielenosoitukset Saksan Chemnitzissä osoittavat. Kaikille oli selvää, että kaduille kokoontuneet mielenosoittajat eivät viilennelleet oikean puolen kainaloaan eivätkä kokeilleet käsivarsilihaksiensa kykyä ylläpitää staattista jännitystä, kun he marssivat käsi viistosti sojottaen kaupungin keskustan läpi. Ojennetut kädet puhuivat enemmän kuin puolueohjelmien ja julistusten tuhannet sanat.

Toisen maailmansodan aikaan norjalaiset ilmaisivat yhteenkuuluvuutta ja halua vastustaa natsivaltaa kiinnittämällä kaulukseen klemmarin: meitä ei voi erottaa ja me pidämme yhtä. Paperiliitinten viesti oli niin vaarallinen, että miehittäjät kielsivät ne. Toimistoissa piti siksi ruveta ompelemaan papereita yhteen. Pistoin toisiinsa liitetyt arkit saivat ajattelemaan klemmareita ja yhteenkuulumista. 

Yläviistoon ojennettu käsi tunnetaan natsitervehdyksenä. Tervehtimisen tarkoitus sisältyy sanaan: toivottaa toiselle hyvää, tulla vastaan, avautua toiselle. Natsitervehdys ei toimi näin. Sen tarkoitus on osoittaa samanmielisten yhteenkuuluvuutta ja ilmaista muille uhoa ja uhkaa.

Kuinka vastata tällaiseen tervehdykseen? Käden voi nostaa myös siunaamaan, ja sillä voi tehdä ristinmerkin.


Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Lue tästä juttu Jaana Hallamaasta, Kirkko ja kaupungin uudesta kolumnistista.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.