null Hallamaa: Sekä tuomiosunnuntaihin että adventtiin liittyy toivo

Puheenvuorot

Hallamaa: Sekä tuomiosunnuntaihin että adventtiin liittyy toivo

Opetus viimeisestä tuomiosta sisältää ajatuksen siitä, että totuus voittaa.

Joulukadut on avattu ja rekiretkistä kertova musiikki soi tavarataloissa ja kauppakeskuksissa. Kirkkovuodessa eletään kuitenkin vielä välivaihetta. Se loppui juuri tuomiosunnuntaihin, joka julistaa Kristuksen toista tulemista maailmankaikkeuden Herrana ja Tuomarina. Kohta edessä on adventti, valmistautumisaika jouluun, Jumalan lihaksi tulemisen juhlaan.

Viisikymmentä vuotta sitten vuoden 1968 opiskelijakapinassa noustiin kaikenlaisia auktoriteetteja vastaan. Yksi niistä oli ihmistä rajoittava kirkko, jonka julistusta pidettiin tuomitsevana. Monella silloin eläneellä oli muistissa pappien tulikivenkatkuinen opetus. Valtaa pitäviin ja maan mahtaviin tuomiosaarnat eivät näytä vaikuttaneen. Arat ihmiset ne saivat pelon valtaan ja loitonsivat monia Jumalasta.

Viimeisen tuomion sanoma ei ole, että meikäläiset pelastuvat ja nuo toiset saavat nenilleen ja viimeinkin sen, mikä heille kuuluu: ikuisen kärsimyksen. 

Autoritaarisen kasvatuksen saaneiden ihmisten suhdetta Jumalaan väritti pelko. Nykyiset kasvatusihanteet korostavat hyväksymisen tärkeyttä. Psykologit ovat tutkimuksilla vahvistaneet käytännön havainnon: myönteisiä muutoksia on vaikea saada aikaan uhkaamalla ja rankaisemalla. Syyllistäviä sanakäänteitä halutaan välttää myös kirkon opetuksessa. Tuomiosunnuntai ei ole suosiossa.

Arvostelijoiden mielestä tuomiosta vaikeneminen vesittää sanoman. Ankarampaa julistusta vaativat näyttävät kuitenkin haluavan ennen muuta sitä, että tuomion sana luettaisiin niille, jotka ovat asioista muuta mieltä. Ei keskustella siitäkään, että saarnaajalla joka ottaa aseekseen jumalallisen tuomion, on kiusaus käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa.

Viimeisen tuomion sanoma ei ole, että meikäläiset pelastuvat ja nuo toiset saavat nenilleen ja viimeinkin sen, mikä heille kuuluu: ikuisen kärsimyksen. Opetus viimeisestä tuomiosta sisältää toivon, että totuus voittaa ja kaikki kätketty, salattu ja peitelty paljastuu. Kun totuus on tullut ilmi, myös oikeudenmukaisuus voi toteutua. Tuomiosunnuntai on toivon sunnuntai myös siksi, että uskon mukaan Jumala on viimeisenä päivänä kaikki kaikessa.

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hallamaa: Seimen äärelle sopivat myös härkäpäät ja laumasielut

Puheenvuorot

Seimen ääreen ei kutsuttu ylväitä kotkia tai rohkeita leijonia, vaan sitä ympäröi arkisempi näky.

Hallamaa: Kristinuskon vaikein asia

Puheenvuorot

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.