Hallamaa: Onnellisuus lähtee asenteesta – mutta ei pelkästään
Ennen sanottiin, että pessimisti ei pety. Nykyään moni uskoo positiivisen psykologian voimaan.
Puolillaan oleva astia erottaa optimistin pessimististä: pessimisti suree puolityhjää astiaa, mutta optimisti iloitsee puoliksi täydestä. Asenne vaikuttaa siihen, miltä todellisuus näyttää.
Suomalaisia on pidetty pessimisteinä. Synkähkön elämänasenteen ajatellaan kumpuavan tylystä historiasta ja ankarista luonnonoloista. Tyhjän puhumisesta ja turhan nauramisesta on varoitettu. Kun ei kurkota kuuseen, ei voi kapsahtaa katajaan. Tiedetään, että pessimisti ei pety.
Omista saavutuksista ei ole ollut sopivaa pitää ääntä, mutta kehuja ei ole ollut tapana jakaa muillekaan. Se, ettei moitita, on riittänyt kannustukseksi myös lapsille. Käsityksenä on ollut, että kiittely johtaa ylpistymiseen ja tekee itsekeskeiseksi.
Uskallus asettaa rohkeita tavoitteita.
Valtameren takaa meille on rantautunut monenlaista, myös arvoja ja aatteita. Uudella mantereella lähtökohta on, että mikä tahansa on mahdollista. Uskallus asettaa rohkeita tavoitteita ja vankkumaton luottamus omaan onnistumiseen vie ryysyläisenkin rikkauksiin.
Positiivinen psykologia on onnistumisaatteen tärkeä seuralainen. Sen oppien mukaan optimistinen asenne, ulospäinsuuntautuvuus ja kyky solmia ihmissuhteita luovat pohjaa hyvinvoinnille ja onnellisuudelle. Näitä ominaisuuksia voi myös opetella kertaamalla mielessään positiivisia lauseita, listaamalla kiitollisuudenaiheita ja harjoittelemalla myönteisiä tunteita. Positiivisuus ruokkii optimismia, mikä auttaa hyödyntämään tarjolla olevia tilaisuuksia ja johtaa onnistumisiin. Hyvä ruokkii hyvää.
Positiivisen psykologian vaikutukset eivät ole vain myönteisiä. On helppo päätyä käsitykseen, että onnellisuus on asennekysymys. Jos joku ei voi hyvin, hän ei ole muokannut tunteitaan tarpeeksi. Osattomuus on oma vika ja johtuu laiskuudesta. Kun ajatellaan, että kuka tahansa pystyy, jos vain haluaa ja että onnistuminen on tahdon asia, jokainen on vastuussa ainoastaan itsestään. Unohtuu, että tyhjän astian täyttämiseen tarvitaan usein toisten apua, ja puoliksi täydestäkin riittää jaettavaksi muille.
Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Hallamaa: Kiltteyttä suositaan, koska sillä hiljennetään soraäänet
PuheenvuorotSopua ihannoiva yhteisö, joka kaihtaa vaikeiden asioiden avointa käsittelyä, altistuu vääristymille.