null Hallamaa: Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin suhtaudutaan eri tavoin sen mukaan, kuka on syyllinen

Puheenvuorot

Hallamaa: Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin suhtaudutaan eri tavoin sen mukaan, kuka on syyllinen

Mitta muuttuu mitattavan mukana.

Uutiset alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä ovat havahduttaneet niin poliitikot kuin somekeskustelijatkin. Voimakkaimmin ääntä käyttävät ne, jotka vaativat lisää valvontaa ja maasta karkotuksia. Tiukka linja välittää vaikutelman jämäkästä suoraselkäisyydestä, jollaisesta uumoillaan valttia pian alkaviin vaalikampanjoihin.

Asiantuntijoiden mukaan väärin tekeminen ei lopu rajat sulkemalla. Rikoksia voidaan ehkäistä vain, kun ymmärretään ja karsitaan niihin johtavia tekijöitä. Se käy paljon hitaammin ja vaivalloisemmin kuin jonkin ihmisryhmän ulossulkeminen.

Vieraan tekemä väärä teko on rikos, joka johtuu siitä, millainen hän on, mutta meikäläisten tekemänä se on olosuhteista johtunut erehdys.

Seksuaalirikokset, joiden kohteena on lapsi tai nuori, eivät ole uusi ilmiö. Niistä tulee julkinen puheenaihe kuitenkin vain satunnaisesti. Edellinen laaja keskustelu aiheesta käytiin, kun vanhoillislestadiolaisen liikkeen puhujia ja jäseniä oli syytteessä ja tuomittiin rangaistuksiin.

Tapauksia oli niin monta, että ne ylittivät uutiskynnyksen, mutta poliittista kysymystä asiasta ei tullut. Sen toivat esille laajalevikkiset uutisvälineet, eivät herätysliikkeen omat johtajat.

Rikosten taustalle ei hahmoteltu niitä selittäviä sosiaalisia ja kulttuurisia tekijöitä. Ne haluttiin nähdä yksittäisten ihmisten hairahduksina, joilla ei katsottu olevan mitään tekemistä ainakaan tekijöiden uskonyhteisön kanssa. Monet pitivät pahana, että asioita käsiteltiin avoimesti julkisuudessa eikä luottamuksellisesti omassa piirissä, muiden katseilta piilossa.

Pyrimme rakentamaan kuvaa todellisuudesta tosiasioiden varaan. Jos faktoja ei ole tarpeeksi, täydennämme kuvaa arvelujen ja tiedostamattomien ajatustottumusten avulla. On luontevaa ajatella, että vaarat uhkaavat ulkopuolelta ja että paha iskee arkeen yllättäen.

Vieraan tekemä väärä teko on rikos, joka johtuu siitä, millainen hän on, mutta meikäläisten tekemänä se on olosuhteista johtunut erehdys. Itselle mieluisan ihmisen toimet selitetään parhain päin, mutta vastustajiksi miellettyjen jokaisessa liikkeessä nähdään pahantahtoinen motiivi.

 

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.