null Hallamaa: Uutiset kertovat nyt heistä, joiden ääntä emme ole kuulleet

Puheenvuorot

Hallamaa: Uutiset kertovat nyt heistä, joiden ääntä emme ole kuulleet

Kuulematta jääneet äänet purkautuvat ilmoille ennemmin tai myöhemmin. Sen osoittavat brexit, Ranskan keltaliivit ja uutiset vanhustenhoidosta.

Brexit-kansanäänestystä analysoineiden asiantuntijoiden mukaan EU-eron puolesta äänestivät innokkaimmin ne, joiden elämään se tulee vaikuttamaan kaikkein kielteisimmin. Äänestyspäätökseen eivät ohjanneet vain voimakkaat kampanjaviestit tai yksipuolinen tieto.

Moni sellainenkin, joka ei tavallisesti lainkaan käytä äänioikeuttaan, jätti oman lippunsa uurnaan. Haastatteluissa on käynyt ilmi, että brexit-äänestys tarjosi kerrankin mahdollisuuden vaikuttaa johonkin. Kun on oman elämän näkymät tuntuvat vuosi vuodelta vain kurjistuvan, eikä kukaan näytä haluavan kuunnella hätähuutoja, on luonnollista, että kyllä-ei -vaihtoehdot tarjoavassa vaalissa halutaan äänestää sitä vastaan, mitä vallassa olevat suosittelevat.

Hoivakotiyhtiön toimitusjohtaja vastasi vanhustenhoidon laiminlyöntejä koskevaan arvosteluun pahoittelemalla, ettei firman johdossa ollut kuultu työntekijöiden puolelta tulleita ”heikkoja signaaleja”. Tiedotusvälineiden haastattelemat työntekijät puolestaan kertoivat vuosia kestäneistä yrityksistään tuoda esiin epäkohtia. Ne, jotka olivat voineet – kokeneimmat ja taitavimmat – olivat hakeutuneet muualle töihin.

Haastatteluissa on käynyt ilmi, että brexit-äänestys tarjosi kerrankin mahdollisuuden vaikuttaa johonkin.

Ranskassa keltaliivit toi kaduille ja liikenneympyröihin hallituksen päätös korottaa polttoaineiden hintaa. Protestit ovat jatkuneet viikkoja ja muuttuneet väkivaltaisiksi. Median huomio kohdistuu niihin, jotka riehuvat ja hajottavat paikkoja, mutta valtaosa mielenosoittajista on tavallisia ihmisiä, jotka ovat pitkään kärsineet elinolojensa kurjistumisesta ja yrittäneet turhaan saada ääntään kuuluviin.

Ihmisellä on ääni. Demokratiassa erilaisille äänille on tarjolla monenlaisia kanavia. Monista kuitenkin tuntuu, ettei oma ääni välity päätöksentekoon vaalien kautta. Silloin tuntuu perustellulta jättää ääni käyttämättä. Päättäjien ja yhteiskunnan hyväosaisten kannattaa tarkata korvaansa kuiskauksellekin, sillä kuulematta ja käyttämättä jääneet äänet purkautuvat ilmoille ennemmin tai myöhemmin. Se ei ole kaunista kuultavaa.

Kirjoittaja on sosiaalieetikko ja lähiöisoäiti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.