null Adelia Wadenströmin italialaista seimikylää voi ihailla Kampin kappelissa

Seimikylä sijaitsee vuoristossa, ja siellä on kyläläisten lisäksi muun muassa enkeleitä ja eläimiä sekä talli, kauppa ja mylly.

Seimikylä sijaitsee vuoristossa, ja siellä on kyläläisten lisäksi muun muassa enkeleitä ja eläimiä sekä talli, kauppa ja mylly.

Hyvä elämä

Adelia Wadenströmin italialaista seimikylää voi ihailla Kampin kappelissa

Italialaisnainen hämmästyi rakentaessaan ensimmäistä seimeään ravintola Raffaellon ikkunaan, sillä kaupoista ei löytynyt siihen liittyvää rekvisiittaa.

Lapsena Adelia Wadenström, silloinen Mastrogiacomo, katseli lumoutuneena kotikaupunkinsa Sulmonan kirkon jouluseimiä. Erityisesti häntä koskettivat pienet hahmot, jotka oli suunnattu katsomaan vaatimatonta majaa. Tuossa majassa oli syntynyt Jeesus-lapsi.

Nuorena naisena hän tapasi suomalaisen miehen, ja 1990-luvun puolivälissä hän muutti tämän mukana Suomeen. Täällä hän rakensi ensimmäisen julkisesti esillä olleen jouluseimensä ravintola Raffaellon ikkunaan vuonna 1999.

– Tila oli hieman hankala, koska se oli vain puoli metriä leveä ja kolme metriä pitkä. Toinen hankaluus liittyi seimihahmojen hankkimiseen. Kävin eri kaupoissa, eikä niistä löytynyt mitään, Wadenström kertoo.

Niinpä hän otti yhteyttä italialaisiin ystäviinsä ja pyysi heitä hankkimaan seimirekvisiittaa. Eräs Suomessa asunut italialainen ystävä oli tuolloin lomamatkalla Italiassa, ja hän toi sieltä matkalaukullisen seimitavaraa.

Wadenström suunnitteli seimen kotona, minkä jälkeen hän rakensi sen ravintolan ikkunaan.

– Raffaellossa ihmeteltiin, miksi seimessä oli vain muutama paimen ja ruskeaa paperia. Vastasin, että älkää olko huolissanne, sillä Italiassa seimeä rakennetaan ensimmäisestä adventista alkaen monen päivän ajan, 8.12. vietettävään Neitsyt Marian päivään saakka.

– Italiassa Jeesus-lapsi ilmaantuu seimeen vasta jouluaattona. Ja jos mahdollista, sen laittaa sinne pieni lapsi.

Seimimateriaalia kaupasta ja metsästä

Ensimmäisen Aleksanterinkadun seimiasetelmansa jälkeen Adelia Wadenström alkoi tehdä yhteistyötä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa. Hänen rakentamiaan jouluseimiä on ollut Aleksilla ravintola Raffaellon lisäksi Tuomiokirkossa, Halosen myymälässä ja Nordean konttorissa. Hän on tehnyt yhdeksänä vuonna seimen myös Helsingin lastenklinikan tiloihin.

Tänä vuonna Wadenström rakentaa jouluseimen Kampin kappeliin. Seimi kuvaa italialaista kylää taloineen, kirkontorneineen, kauppoineen, myllyineen ja kaivoineen. Taustalla näkyvät vuoret, sillä Wadenströmin lapsuudenkoti on Keski-Italiassa lähellä Apenniinien vuoristoa.

Jouluseimi merkitsee meille italialaisille sidettä lapsuuteen, jota pidetään ihmisen elämän hienoimpana ajanjaksona.

– Seimen ympärillä tallissa ovat Maria ja Joosef. Lisäksi seimessä on enkeleitä, paimenia, kylän asukkaita ja erilaisia eläimiä. Talli, talo, kauppa ja mylly ovat Enrico Bartoluccin valmistamia, mutta kaivo sekä ihmis- ja eläinhahmot on ostettu italialaisesta seimitarvikemyymälästä. Niiden valmistamiseen on käytetty puuta, keramiikkaa ja kangasta, Wadenström selvittää.

– Lisäksi haen seimen rakentamista varten materiaalia metsästä. Kerään sieltä sammalta, oksia ja kiviä.

Wadenström tekee joka vuosi seimikylästään eri näköisen vaihtelemalla rakennusten ja hahmojen paikkoja. Välillä vanhojen tilalle täytyy hankkia uusia. Seimen rakentamiseen kuluu vähintään 12 tuntia.

– Seimikylässä on myös elämää, sillä myllyssä soljuu vesi ja osa hahmoista liikkuu edestakaisin.

Pyhän Franciscuksen jalanjäljissä

Jouluseimien rakentaminen on Adelia Wadenströmille tärkeää: hän kokee kulkevansa Franciscus Assisilaisen jalanjäljissä. Kerrotaan, että pyhä Franciscus rakensi ensimmäisen Jeesuksen syntymää kuvaavan seimiasetelman pieneen Greccion kylään, joka sijaitsee Italiassa Lazion alueella.

Seimiperinne on Italiassa yhä vahva. Seimissä näkyvät eri alueiden ominaispiirteet, esimerkiksi Roomassa antiikin rauniot, Napolissa tulivuori Vesuvius ja Sisiliassa kreikkalaiset temppelit.

– Jouluseimi merkitsee meille italialaisille sidettä lapsuuteen, jota pidetään ihmisen elämän hienoimpana ajanjaksona. Seimi tuo mieleen lapsuuden muistot ja aistimukset.

Seimien tekeminen on tuonut Wadenströmin elämään myös mukavaa vaihtelua, sillä hän toimi 15 vuotta Alzheimerin tautia sairastaneen äitinsä omaishoitajana. Seimimateriaalien ja -hahmojen etsimisessä ja tekemisessä ovat auttaneet hänen aviomiehensä ja poikansa.

Wadenströmin mukaan Suomeen oli aikoinaan vaikea sopeutua, koska kulttuurierot tuntuivat niin suurilta.

– Vähitellen olen kuitenkin oppinut ymmärtämään suomalaista elämää ja kulttuuria. Nyt en enää tiedä, olenko enemmän italialainen vai suomalainen. Olen myös yrittänyt välittää nyt 17-vuotiaalle pojalleni molempien maiden perinteitä.

– Seimi on kuulunut aina Suomessakin jouluuni. Kun poikani oli pieni, teimme yhdessä kotiin pienen seimen. Viime jouluna olin niin väsynyt, etten jaksanut tehdä seimeä kotiimme, mutta laitoin esille kokoon taitettavan paperiseimen.

Toista video

 

Perinteinen seiminäyttely 25.11.2018–6.1.2019. Seimiä eri puolilta maailmaa on esillä mm. Kampin kappelissa, Pyhän Henrikin katedraalissa, Tuomiokirkossa, Uspenskin katedraalissa ja Vanhassakirkossa sekä Aleksanterinkadun liikkeissä. Lisätietoa: www.jouluseimet.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.