Händelin Ylösnousemus-oratorio esitetään pääsiäisenä 1700-luvun tyylillä
Harvoin kuullun La Resurrezione -oratorion esityksissä laulajien eleet tehostavat tekstin sisältöä.
Tia Svanberg, ohjaat ja laulat yhtä pääroolia pääsiäisenä Espoon tuomiokirkossa ja Kannelmäen kirkossa esitettävässä Georg Friedrich Händelin säveltämässä Ylösnousemus-oratoriossa. Mistä oratorio kertoo?
– Jeesuksen ristinkuoleman jälkeisistä hetkistä. Teos alkaa kohtauksella, jossa enkeli tulee sanomaan Luciferille, että sinä et ole voittanut vaan että Jeesus nousee taivaaseen. Teos kertoo myös Jeesuksen ystävien tuskasta ja surusta.
Millaista musiikki on?
– Melodisesti todella rikasta, ja samalla laulajalle paikoin haasteellista. Musiikki hivelee jopa ensikertalaisen kuulijan korvia ja tunteita. Tunnelmat vaihtelevat surusta ilon ja ylösnousemuksen voittoon.
Mitä erityistä esityksessä on?
– Kyse on yhdestä barokin upeimmista oratorioista. Händel muutti teoksen alkua radikaalisti juuri ennen ensi-iltaa. Se on sävelletty vuonna 1708, mutta sitä on esitetty Suomessa aiemmin vain muutaman kerran. Olen käyttänyt ohjauksessa alkuperäisiä käsin kirjoitettuja nuotteja, joissa on poikkeuksellisen runsaasti esitysohjeita.
– Käytämme 1700-luvun pukuja, barokkisoittimia ja -tanssijoita. Todennäköisesti ensimmäistä kertaa maailmassa käytämme teoksessa tuon ajan eleitä tehostamaan tekstin sisältöä. Niitä käytettiin 1600–1800-luvuilla, kun esiinnyttiin kirkossa ja teatterin lavalla. Olen ohjannut eleet jokaiselle laulajalle hyödyntäen alan historiallisia tekstejä ja tutkimuksia. Eleiden ja sanojen äänellä värittämisen kautta katsoja voi kokea voimakkaammin tekstiin sisältyvät tunteet.
Händel: La Resurrezione – Ylösnousemus -oratorio su 9.4. klo 18 Espoon tuomiokirkossa ja ma 10.4. klo 15 Kannelmäen kirkossa. Esityksiin on vapaa pääsy, ohjelmamaksu.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Pääsiäisyön messu vietetään tunnelmallisesti kynttilänvalossa Vantaan Rekolassa – seurakuntalaisille tarjotaan myöhäinen ateria
HengellisyysRekolan Pyhän Andreaan kirkon perinteinen pääsiäisyön messu juhlii Jeesuksen ylösnousemusta ja valon voittoa pimeydestä.