null Työelämä ohi, ja se masentaa? − Harmaan pantterin metsästäjällä on korvat auki

– Se, mihin ihmisen olisi helppo lähteä mukaan, selviää vain kuuntelemalla, diakoniatyöntekijä Riikka Leppänen sanoo.

– Se, mihin ihmisen olisi helppo lähteä mukaan, selviää vain kuuntelemalla, diakoniatyöntekijä Riikka Leppänen sanoo.

Ajankohtaista

Työelämä ohi, ja se masentaa? − Harmaan pantterin metsästäjällä on korvat auki

Joku tuulettaa eläkkeelle siirtymistä, toiselle se nostaa pintaan uusia kysymyksiä.

Jos ihmissuhteet jäivät työyhteisöön eikä kumppania ole, arki voi yllättää yksinäisyydellään.

Vartiokylän seurakunta palkkasi diakoniatyöntekijä Riikka Leppäsen tavoittamaan ihmisiä, jotka kaipaavat yhteyttä toisiin uudessa elämänvaiheessa.

– Toivon, että kasvoni tulisivat sillä lailla tutuiksi, että minua olisi helppo lähestyä. Tarjoan juttuseuraa ja kuuntelevaa korvaa eläköityville, Leppänen kuvaa työtään.

Leppänen liikkuu Itiksen kauppakeskuksessa, asukastiloissa ja Matteuksenkirkolla, missä edullinen Waste&Feast-ravintolan ruoka kokoaa lounaalle päivittäin jopa toistasataa ihmistä.

– Tarkoitukseni on kuulostella, mihin ihmisen olisi helppo lähteä mukaan, jotta tutustuisi toisiin. Pienelläkin porukalla voi hyvin aloittaa jotain uutta, joka tuo mielekkyyttä arkeen uudessa elämäntilanteessa. Seurakunta tarjoaa siihen puitteet.

Usein eläkkeelle jäävillä on monenlaista osaamista ja enemmän aikaa kuin työelämässä. Perinteiset eläkeläisjärjestöt eivät ehkä houkuttele, mutta jossakin voisi opittua hyödyntää.

Monille työelämä tarjosi merkityksellisyyden tunnetta ja myös sosiaalisia suhteita. Ne pitäisi löytää jostain myös uudessa elämäntilanteessa, muuten ihminen helposti käpertyy kotiin.

− Riikka Leppänen, diakoniatyöntekijä

Uudessa elämänvaiheessa monet pariskunnat toteuttavat yhteisiä haaveita, matkustavat, remontoivat ja harrastavat liikuntaa. Jos kumppania ei ole tai on jäänyt leskeksi, ja työyhteisö on tähän asti korvannut ihmissuhteet, niin yksin jääminen voi tulla yllätyksenä.

– Monille työelämä tarjosi merkityksellisyyden tunnetta ja myös sosiaalisia suhteita. Ne pitäisi löytää jostain myös uudessa elämäntilanteessa, muuten ihminen helposti käpertyy kotiin, Riikka Leppänen sanoo.

Tutkimusten mukaan nimenomaan yksinäisyyden kokemus heikentää keskeisesti yli 60-vuotiaiden elämänlaatua. Yksinäisyys ja masennus voivat myös lisätä alkoholinkäyttöä.

Riikka on havainnut, että moni haluaa tulla kohdatuksi ja kuulluksi ja puhua omasta tilanteestaan. Myös miehiltä rupeaa juttua tulemaan, kun alkuun päästään.

– Olen opetellut kävelemään hitaasti ja viestimään sillä, että minulla on aikaa. Kauppakeskuksessa en halua häiritä tai tyrkyttää mitään vaan olla ihmisiä varten. He saavat itse valita, mistä haluavat jutella. Viereen saa tulla istumaan, vaikkei olisi mitään asiaakaan.

– Minulle on tärkeää päästä kohtaamaan ihmisiä, jotka liikkuvat kirkon seinien ulkopuolella. Sairaanhoitajana ja sosionomina olen tehnyt sitä muun työn ohella, mutta nyt saan keskittyä kuuntelemiseen kokonaan, Riikka Leppänen iloitsee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.