null Harras hetki: Jaakko Koskinen nauttii ajaessaan skootterilla halki kesäisten maisemien

Jaakko Koskiselle on avautunut punaisen Vespan myötä aivan uusi maailma.

Jaakko Koskiselle on avautunut punaisen Vespan myötä aivan uusi maailma.

Hyvä elämä

Harras hetki: Jaakko Koskinen nauttii ajaessaan skootterilla halki kesäisten maisemien

Tien päälle lähtiessä Jaakko Koskisella ei välttämättä ole aina päämäärää, koska ajaminen itsessään tuntuu niin mahtavalta.

Kolme vuotta sitten kuvataiteilija Jaakko Koskinen näki netissä ilmoituksen myynnissä olevasta punaisesta Vespasta. Hän oli ajellut skootterilla etelänmatkoilla, joten menopeli oli tuttu. Niinpä hän sai päähänpiston vastata ilmoitukseen.

Koskinen tykästyi heti 150-kiloiseen skootteriinsa, joka luokitellaan moottoripyöräksi. Menossa on jo toinen punainen Vespa, sillä ensimmäiseen tuli vikaa ja se joutui korjattavaksi.

Nykyään Koskinen ei juuri kesäisin liiku autolla, koska Vespalla pääsee yhtä lailla joka paikkaan. Skootterin bensakulut myös ovat paljon pienemmät kuin auton, ja samalla se on ympäristöystävällisempi. Kun Koskisella on ollut kyytiläisiä, he ovat ihmetelleet, miten hiljainen kulku­väline se on.

Viime kesänä vantaalainen Koskinen teki ajokillaan matkaennätyksen: mittariin kertyi peräti 20 000 kilometriä. Tämä selittyy sillä, että hän ajaa lähialueilla lähes päivittäin ja lähtee välillä vähän pidemmälle reissulle, esimerkiksi Imatralle asti.

Tien päälle lähtiessä Jaakko Koskisella ei välttämättä ole aina päämäärää. Ajaminen itsessään tuntuu niin mahtavalta, ja ajatus siitä, että voi pysähtyä missä vain matkan varrella.

Nättinä kesäpäivänä alkaa Vespan satulassa usein laulattaa.

Laulukeikkoja tekevä Koskinen kertoo, että nättinä kesäpäivänä häntä alkaa Vespan satulassa usein laulattaa. Tunne on hieman samanlainen kuin teininä, kun hän kaasutteli kesähelteillä mopolla ilman paitaa.

Keskellä kauniita maisemia ajellessa, tuulen suhistessa korvissa Koskinen rentoutuu – ja kaikki muu unohtuu.

Hänen punainen Vespansa saa myös usein osakseen ihailua. Aina löytyy juttukavereita. Lämpimillä keleillä hänellä on punaiset ajovaatteetkin.

Skootterilla on myös nimi, Tiia. Koskinen nimesi ajopelinsä tutun kioskimyyjän mukaan, kun tämä sitä hieman vitsillä ehdotti.

Vespan takaosassa on erikoinen varuste, kaksikiloinen jauhesammutin. Tämä juontuu siitä, että Koskinen kuuluu espoolaiseen Pitkäjärven vapaapalokuntaan.

Uuden ajopelinsä myötä Jaakko Koskinen liittyi lähes heti Vespa Club of Finlandiin. Klubin myötä Koskiselle on avautunut uusi maailma. Hän toimii sen jäsenlehden, Ampiaisen, sarjakuvapiirtäjänä, pakinoitsijana ja toimittajana.

Vespailu ei ole pelkästään miehinen harrastus, sillä klubissa on mukana lähes yhtä paljon naisia ja miehiä. Koskinen on järjestämässä touko–kesä­kuun vaihteessa kokoontumisajoa Loviisaan. Hän on löytänyt klubista myös ajokaverin omille ­reissuilleen. 

Kuvataiteilija ­Jaakko Koskinen, 67, asuu Vantaalla. Hän maalaa pääasiassa muotokuvia ja maisemia. Hän on myös toiminut pitkään ystäviensä kanssa perustamansa leikkimielisen Suomen Epätieteellisen Seuran puheenjohtajana.

Koskinen keikkailee erilaisissa tilaisuuksissa mies ja kitara -periaatteella. Sunnuntaina 6.6. Koskinen huristaa Vespallaan Temppeliaukion kirkolle, jossa hän esiintyy kello 10 alkavassa jumalanpalveluksessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.