null Harras hetki: Sanaristikko vie Freemanin ajatukset pois arkimurheista

Freeman ratkoo ristisanoja niin kotona kuin keikkamatkoilla. Hän on myös itse ollut sanaristikoissa vihjeenä tyyliin “viiksekäs tandemmies”.

Freeman ratkoo ristisanoja niin kotona kuin keikkamatkoilla. Hän on myös itse ollut sanaristikoissa vihjeenä tyyliin “viiksekäs tandemmies”.

Hengellisyys

Harras hetki: Sanaristikko vie Freemanin ajatukset pois arkimurheista

Muusikko tekee sanaristikoita usein ennen nukkumaanmenoa, koska ne auttavat rauhoittumaan ja matkaamaan höyhensaarille.

Menneisyyden vangit -­yhtyeessä laulava ja soittava Freeman tunnustautuu sanaristikko­faniksi. Ristikoiden täyttäminen on hänelle lukemisen ja musiikin kuuntelun ohella harrastus, jossa hän rentoutuu parhaiten. Ristikoiden parissa hän sulkeutuu omaan maailmaansa ja pääsee irti arjen murheista.

Sanaristikoita Freeman ratkoo eri paikoissa ja tilanteissa. Yksi tärkeä paikka on sänky, sillä ristisanatehtävät auttavat rauhoittumaan ja matkaamaan höyhensaarille. Kun ristikon onnistuu saamaan täyteen, voi olla suoritukseen tyytyväinen ja sammuttaa valot hyvillä mielin.

Oivaksi ajankuluksi ristikoiden tekeminen on osoittautunut pitkillä keikkamatkoilla. Keikkabussissa aika kuluu ristisanoja täyttäessä huomaamatta. Sama tilanne on hotellissa ennen esiintymistä. Ristikoita tekemällä välttyy Freemanin mukaan myös niin sanotulta hotellikuolemalta.

Bändikaveriaan Virve Rostia hän kehuu sana­ristikoissa suorastaan nerokkaaksi. Häneltä Freeman on pyytänyt apua, kun ristikon tekeminen on jumiutunut.

On mahtava tunne, kun on käyttänyt harmaita aivosolujaan ja päässyt maaliin.

Sanaristikot tulivat Freemanille tutuiksi jo 13-vuotiaana oppikoulussa, jossa ne olivat suoranainen villitys. Freemanin luokalla hän ja moni muu myös laativat niitä.

Freeman on ollut aina kiinnostunut kaikesta nippelitiedosta. Kun kotiin hankittiin kirja­hyllyyn Raamatun ja Tuntemattoman sotilaan väliin Pieni tietosanakirja -sarja, hän luki läpi koko sarjan. Siitä lähti into osallistua erilaisiin tieto­kilpailuihin. Viime vuosina hän on itsekin pitänyt tietokilpailuja lähibaarissaan Pikku ­Vallilassa.

Nippelitiedosta on hyötyä myös ristisanatehtävissä. Freemanista on mahtava tunne, kun on saanut käyttää harmaita aivosolujaan ja päässyt maaliin. Hän on myös huomannut, että kun ristikon takutessa pitää päivän ajan taukoa, homma alkaa luistaa paremmin seuraavana päivänä.

Freeman toteaa, että eritoten hänen iässään on hyvä käyttää aivojaan sanallisten tehtävien ratkaisemiseen. Ristisanojen tekeminen tunnetusti ehkäisee muistisairautta ja edistää näin kansanterveyttä.

Freeman tunnetaan pop-kappaleista, joissa on tarttuvat sanat. Verbaalikko ei kuitenkaan ole itse sanoittanut laulujaan. Esimerkiksi hänen säveltämänsä Ajetaan me tandemilla -kappaleen on sanoittanut Hector. Vaikka Freeman aluksi kummeksui laulun sanoja, hän tajusi nopeasti niiden toimivan ja on jaksanut esittää biisiä keikoilla kerta toisensa jälkeen. Freeman on myös ollut itse sanaristikoissa vihjeenä tyyliin ”viiksekäs tandemmies".

 

Muusikko Freeman (Leo Friman), 69, asuu Helsingissä. Hämeenlinnassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Freeman tuntee silti olevansa sielultaan ikuisesti hämeenlinnalainen.

Freeman perusti laulaja Virve Rostin kanssa Menneisyyden vangit -yhtyeen 30 vuotta sitten. Bändi juhlistaa pitkää taivaltaan Kulttuuritalolla 8.10. pidettävällä konsertilla. Jos koronatilanne suo, Freeman aikoo keikkailla lähikuukausina trubaduurina ja Uusi Fantasia -yhtyeen solistina.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.