null Kulttuuritoimittaja Risto Nordell tuntee kalastaessaan vahvaa yhteyttä esi-isiinsä

Risto Nordell kalastaa entistä enemmän vavalla, koska silloin saaliin määrää voi säädellä.

Risto Nordell kalastaa entistä enemmän vavalla, koska silloin saaliin määrää voi säädellä.

Hengellisyys

Kulttuuritoimittaja Risto Nordell tuntee kalastaessaan vahvaa yhteyttä esi-isiinsä

Meri on Risto Nordellista käsittämättömän kiehtova.

Tarkasti aikataulutetun arjen vastapainoksi Risto Nordell pakkaa usein itseleivotun ruisleivän viipaleet rasiaan, sanoo tulevansa takaisin sitten joskus ja lähtee merelle. Kaverina hänellä on rakas reppu, joka tuoksuu vanhalta kalalta. Nordellille reppu on tärkeä. Vaimo pyytää monesti viemään sen parvekkeelle.

Nordell on aina ollut merikalastaja. Hänen kotinsa on lähellä merta, ja Espoonlahden rantavedessä kelluu pieni kalavene. Nordellista on huikeaa ajatella, että kun lähtee veneellä laiturista, voi mennä vettä pitkin vaikka New Yorkiin asti, jos haluaa. Toistaiseksi hän on käynyt vain Saksassa ja Tanskassa.

Suomenruotsalainen Nordellin suku on lähtöisin Kemiönsaaresta, joka oli aikoinaan täynnä maanviljelijöitä ja kalastajia. Kemiössä Risto Nordellilla on toinen kalastuspaikka. Kalastaessaan ja purjehtiessaan tai vain merellä ollessaan Nordell tuntee vahvaa yhteyttä esi-isiinsä. Meri on hänestä käsittämättömän kiehtova.

On ihan selvä asia, että silloin pulssi tasaantuu ja stressi jää.

Jo alle kouluikäisenä Nordell makasi mahallaan laiturilla kädessään siima, koukku ja leivänpala. Niillä hän yritti saada ahvenia kiikkiin. Poika ei meinannut malttaa keskeyttää puuhaansa edes Linnanmäen reissun takia.

Nykyisin Nordell kalastaa verkolla. Hän tekee ja pauloittaa verkot itse, ja jo se rauhoittaa, koska siinä istutaan ja nyhrätään ja istutaan ja nyhrätään tuntitolkulla.

Viime aikoina Nordell on siirtynyt entistä enemmän vapakalastukseen, koska siinä saaliin määrää voi säädellä. Hän harrastaa siian pohjaongintaa sekä ahvenien ja kuhien jigausta. Nordell kalastaa sen verran kuin syö. Se on perinteinen tapa kalastaa. Catch and release -tyyli on hänestä eettisesti arveluttava.

Kalastaminen on Risto Nordellista hyvin käytännönläheistä. Kalastaessaan hän havainnoi ja tarkkailee luontoa. Toisaalta vapakalastaminen on aktiivista tekemistä. Siinä pitää vaihtaa jigiä tai uistinta ja miettiä, onko syvyys oikea, ovatko kalat pinnalla, pohjalla vai välivedessä. Pitäisikö sittenkin mennä tuon luodon taakse? Tai olisiko tuolla parempi paikka kuin täällä?

Jos Nordell haluaisi brassailla, hän sanoisi ajattelevansa kalastaessaan syviä ja suuria asioita. Mutta hän ei sano. Hänestä kiven nokassa istuva ongen kohoa tuijottava, suuria ajatteleva kalastaja on klisee.

Nordell ei ajattele kalastaessaan mitään. Hän on läsnä. On ihan selvä asia, että silloin pulssi tasaantuu ja stressi jää. Kun vene lähtee laiturista, ei todellakaan tarvitse huolehtia mistään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.