null Harras hetki: Meditatiivinen kirkkolaulu tempaa Risto Nordellin rauhoittavaan keinuntaan

Työpaikallaan Yleisradiossa Risto Nordell uppoutuu kuuntelemaan musiikkia vanhassa nojatuolissaan.

Työpaikallaan Yleisradiossa Risto Nordell uppoutuu kuuntelemaan musiikkia vanhassa nojatuolissaan.

Hengellisyys

Harras hetki: Meditatiivinen kirkkolaulu tempaa Risto Nordellin rauhoittavaan keinuntaan

Kun Ylen musiikkitoimittaja haluaa pysähtyä kiireen keskellä, hän kuuntelee renessanssiajan säestyksetöntä ja moniäänistä kirkkolaulua.

Yleisradion musiikki- ja kulttuuritoimittaja Risto Nordell kuuntelee klassista musiikkia aamusta iltaan. Musiikin kuuntelu ei lopu työpäivän päätyttyäkään, sillä se on hänelle myös ­harrastus.

Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Nordell tähtäsi klassiseksi laulajaksi, mutta hänestä tulikin radiotoimittaja. Mies on ratkaisustaan onnellinen, sillä hän on 30 vuoden aikana voinut tehdä useita ideoimiaan klassisen musiikin ohjelmia.

Välillä radiotyön hektisyys ja monet päällekkäiset asiat väsyttävät. Sellaisina hetkinä Nordell kaivaa esiin jonkin renessanssiajan moniäänistä kirkkolaulua sisältävistä levyistään.

Nordell kuvailee verkkaisella tempolla esitettävää säestyksetöntä kirkkolaulua leijailevaksi ja meditatiiviseksi musiikiksi, jossa voi kuulla jopa 12 erilaista ääntä. Äänet risteilevät ja muodostavat kudelman, joka alkaa kieppua. Kuulija tempautuu mukaan keinuntaan, musiikin pulssiin. Se, jos mikä, rauhoittaa.

Klassinen musiikki tuli Risto Nordellin elämään hänen ollessaan 16-vuotias. Bändikaverinsa innostamana hän kuunteli Jean Sibeliuksen 1. ­sinfonian. Se teki niin suuren vaikutuksen, että hän möi sähkökitaransa ja omistautui klassiselle musiikille.

Renessanssiajan kirkkolaulusta Nordell kiinnostui opiskeluaikoina. Hänelle tuli voimakas tarve kuulla sitä enemmän ja enemmän. Hänen mukaansa musiikki on sydämen asia: jokin musiikinlaji vain vie kuulijansa mennessään

Nordellia kiehtoo myös se, että 1400–1500-lukujen renessanssimusiikkia on löydetty koko ajan lisää kirkkojen, luostareiden, museoiden ja kirjastojen arkistoista. Siitä onkin tullut viime vuosina entistä tärkeämpi tutkimuskohde.

Parhaana paikkana musiikin kuuntelulle ja rauhoittumiselle Nordell pitää Turunmaan saaristossa sijaitsevaa mökkiään. Siellä hän kuuntelee levysoittimelta musiikkia huoneessa, josta on näkymä merelle.

Tärkeä rauhoittumiskeino meren rannalla ja purjehtimassa viihtyvälle Nordellille on myös kalastaminen. Se vaatii aikaa ja rauhaa ilman mitään aikatauluja. Kalaan ja veteen liittyy samalla puhuttelevaa kristillistä symboliikkaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.