null Harras hetki: Laura Tressel tajusi hengityksen merkityksen runoja kirjoittaessaan

Laura Tresselin juoksulenkit suuntautuvat usein Tarvaspäähän. Siellä hän on myös viimeistellyt runokirjaansa.

Laura Tresselin juoksulenkit suuntautuvat usein Tarvaspäähän. Siellä hän on myös viimeistellyt runokirjaansa.

Hengellisyys

Harras hetki: Laura Tressel tajusi hengityksen merkityksen runoja kirjoittaessaan

Esikoisrunokokoelman julkaissutta espoolaista rauhoittaa hengityksen ääni, joka syntyy raittiissa ilmassa juostessa tai jännittävässä paikassa sukeltaessa.

Akseli Gallen-Kallelan museon pihapiiri Espoon Tarvaspäässä on surullisen autio. Museo ja sen yhteydessä toimiva kahvila ovat kiinni koronavirusepidemian vuoksi.

Paikasta on tullut Laura ­Tresselille tärkeä. Täällä, meren rannalla, hän viimeisteli esikoisrunokokoelmansa tekstejä kahvikupin ääressä koira seuranaan.

Kokoelman runoja yhdistää yksi asia: hengittäminen. Pohtiessaan elämään ja kuolemaan liittyviä kysymyksiä Tressel tajusi, että olennainen asia, joka erottaa elämän ja kuoleman, on hengitys. Hän alkoi miettiä hengittämisen merkitystä. Mieleen tuli, miten vanhempi katsoo ja kuuntelee nukkuvaa lastaan: hengittääkö hän ­varmasti?

Juostessa hengityksen rytmi alkaa kiihtyä, ja siitä seuraa rauhoittava, toisinaan jopa meditatiivinen ­kokemus.

Omassa elämässään Laura Tressel tajusi, miten tärkeässä osassa hengitys on, kun hän lähtee juoksulenkille. Juokseminen on nuorena kilpaa juosseelle Tresselille yhä tärkeä liikuntamuoto. Juostessa hengityksen rytmi alkaa kiihtyä, ja siitä seuraa rauhoittava, toisinaan jopa meditatiivinen ­kokemus.

Tärkeää on myös se, että juokseminen tapahtuu ulkona raittiissa ilmassa. Tressel juoksee mielellään reittiä, joka kulkee kotoa Vermosta Munkkiniemen rannan kautta Tarvaspäähän.

Toinen tärkeä liikkumisen muoto Tresselille on sukeltaminen. Sitä hän on harrastanut erityisesti lomamatkoilla. Veden pinnan alla, jännittävässä tilassa ollessa, kuulee regulaattorin eli hengityssäätimen läpi oman hengitysäänensä, mikä rauhoittaa samalla tavalla kuin hengittäminen juostessa.

Tresselin mukaan ihminen havahtuu nopeasti siihen, ettei pysty hengittämään kunnolla. Tai silloin, kun ihanan raikas ilma täyttää keuhkot.

Silloin, kun hengitys ei kulje, on yleensä kyseessä sairaus, esimerkiksi virus. Tressel on huomannut, miten hengittäminen on nyt noussut hämmentävällä tavalla esiin koronaviruksen myötä.

Hänestä ihmisen on ajoittain hyvä palata tämän kaltaisten perusasioiden äärelle. Pysähtyä ja katsoa olemista niiden kautta.

Laura Tressel, 44, asuu Espoon Vermossa. Hän julkaisi äskettäin esikois­runo­kokoelmansa ­Hengitys (­WSOY).

Tressel on kirjoittanut aktiivisesti vuodesta 2013 lähtien. Kirjoittamista hän on opiskellut Työväen Akatemias­sa ja Kriittisessä korkeakoulussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.