Hyvää pyhää: Kiusauksissa auttavat rukous ja paasto
Kiusaavat ajatukset voi ottaa itsetuntemuksen avuksi.
Kun lukee Raamattua, huomaa, että sen päähenkilöt joutuvat kiusauksiin ja koetuksiin koko ajan.
He lankeavat, mutta myös katuvat ja nousevat. Siksi he puhuttelevat meitä. Ihmisenä oloon kuuluvat kiusaukset ja houkutukset, jotka voivat viedä meidät harhaan.
Jeesuksen opettamassa Isä meidän -rukouksessa emme rukoile, ettemme koskaan joutuisi kiusauksiin tai koetuksiin. Pyydämme, etteivät ne veisi meitä kokonaan mukanaan. Rukoilemme, että pääsisimme irti pahasta.
Raamatussa kerrotaan myös, miten Jeesus kamppaili kiusausten kanssa paastotessaan 40 päivää autiomaassa ja rukoili selvitäkseen koetuksissa. Hän voittaa kiusaukset ja pysyy kutsumuksessaan.
300-luvun lopulla elänyt askeetti Evagrios Pontoslainen laati luettelon peruskiusauksistamme. Hän oli elänyt viisitoista vuotta Egyptin erämaaisien opissa.
Hänen mukaansa kiusauksiamme ovat mässäily, irstailu, ahneus, kunnianhimo, ylpeys, viha, murehtiminen ja ikävystyminen. Hän ei sano niitä synneiksi vaan ajatuksiksi. Ajatukset eivät vielä ole synti. Ne voivat johtaa siihen, jos ne saavat muhia mielessämme niin, että ”ne herättävät himomme”.
Kielletyissä toiveissa pettyminen johtaa murehtimiseen, turhautumiseen ja ikävystymiseen, joskus myös vihaan.
Evagrios kuvaa tarkkanäköisesti sisäisiä ajatuksiamme ja sitä, miten yksi ajatus johtaa toiseen.
Esimerkiksi hän ottaa munkin, jota turhamaisuuden ja kunnianhimon ajatus saa kuvittelemaan, miten hän parantaa naisia ja saa väkijoukot seuraamaan itseään. Samalla hän kieltää tavoittelevansa huomiota tai kunniaa.
Kiusausten kierre on valmis: Turhat toiveet ruokkivat ylpeyttä. Kielletyissä toiveissa pettyminen johtaa murehtimiseen, turhautumiseen ja ikävystymiseen, joskus myös vihaan.
Kiusaus ajaa meitä toimimaan itseämme ja toisiamme vastaan ja unohtamaan Jumalan. Mikä silloin voisi auttaa?
Yksinkertainen vastaus on: paasto ja rukous. Toisin sanoen elämän yksinkertaistaminen ja hiljainen omien ajatusten tutkiminen.
Kerron minua kiusaavat ajatukseni Jumalalle ja kuuntelen. Näin tunnistan ajatuksen – ja päästän siitä irti. Ajatuksia ei tarvitse torjua. Ne voi ottaa itsetuntemuksen avuksi.
Erämaaisät puhuivat kiusaavista ajatuksista avoimesti toisilleen. Se voisi olla hyvä neuvo meillekin.
21.2.
Tänään on ensimmäinen paastonajan sunnuntai. Päivän evankeliumi (Mark. 1:12–13) kertoo siitä, miten Jeesus kamppaili kiusausten kanssa.
Iltahetki
Ennen nukkumaan menoa on hyvä rauhoittaa edeltävä hetki.
Sulje puhelin ja muut viestintävälineet.
Käy hiljaa mielessäsi läpi kuluneen päivän tapahtumia. Mitä ajatuksia ne tuovat mieleesi?
Älä ripustaudu ajatuksiisi, tule vain tietoiseksi niistä. Hengitä rauhallisesti ja päästä ne menemään, laske ne Jumalan huoleksi.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Arkkipiispa Tapio Luoma ottaa kantaa eksorkismiin: ”Papin tehtävä on ohjata ihminen oikean avun luokse”
HengellisyysPahan todellisuutta maailmassa ei arkkipiispa Tapio Luoman mukaan pysty ohittamaan. Se näkyy jokapäiväisessä elämässä.