null Hyvää pyhää: Paperisen öylätin ja vahvan viinin maku

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Paperisen öylätin ja vahvan viinin maku

Ehtoollisessa kietoudutaan kiinni Kristukseen.

Muistiinpanoja Jeesuksen sanoista Johanneksen evankeliumin kuudennessa luvussa.

Minä olen elämän leipä – ah, niin ravitsevasti sanottu, Jeesus! Kaikki aistit täyttyvät leipään liittyvistä muistoista, leivän ulkonäöstä, sen tuoksusta ja tunnusta suussa.

Manna – hunajakakun makuista sadetta erämaassa Vanhan testamentin aikoihin? Melko ihmeellisellä tavalla Jumala on pitänyt Luvattuun maahan vaeltavasta kansastaan huolen.

Mannaa syöneet ovat kuolleet, elämän leipää syöneet elävät ikuisesti – Mutta miksi otat tämän esiin, Jeesus? Hetkinen, tämähän on helppoheikkien perusretoriikkaa! Aina tarjotaan vähän parempaa, vähän enemmän. Miten sinä tällaiseen sorrut?

Syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan – siis hei, come on! Aika etova mielikuva. Ymmärrän näitä juutalaisia, jotka kiivaasti väittelevät sanojesi äärellä. Niin tekisin minäkin, elleivät mielessäni kaikuisi ehtoollisen asetussanat ja kuva paperisesta öylätistä ja makean vahvasta viinistä.

Entä jos uskoisin?

Vertauskuvallisuuteen, mutta ottaisin todesta Jeesuksen lupauksen olla minulle, sinulle, meille jotain niin perustavanlaatuista ja elämää ylläpitävää kuin jokapäiväinen leipä.

Rakastavaan uhrautumiseen. Hän antoi kaikkensa, että maailma saisi elää. Jotain nitkahti kerta kaikkiaan uuteen asentoon eikä palaa koskaan ennalleen sen jälkeen, kun Jeesus kuoli syyttömänä ristillä.

Yksinkertaiseen lupaukseen. Joka polvistuu ehtoolliselle ja syö tätä elämän leipää, on kietoutunut kiinni Kristukseen niin juuriaan myöten, ettei mikään mieleen tullut epäilys tai kyseenalaistus siitä irrota.

Suuntaa ehtoollispöytään

Koronarajoitusten aikaankin pääsee ehtoolliselle joko rajoitetun väkimäärän tilaisuuksissa tai yksityisesti. Suuntaa ehtoollispöytään nyt tai turvallisempana aikana. Kun olet nauttinut ehtoollisen, ajattele, että siinä on kaikki, mitä tarvitset. Kokeile uskoa niin, vaikkei tuntuisi miltään.

14.3.

Tänään on 4. paastonajan sunnuntai. Evankeliumissa Jeesus puhuu elämän leivästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.