null Hyvää pyhää: Katso pintaa syvemmälle

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Katso pintaa syvemmälle

Annetaan toisillemme mahdollisuus.

Luokittelemme mielessämme toiset ihmiset nopeasti ensinäkemältä: ulkonäön, ennakkokäsitystemme ja mielipiteittemme perusteella. Hyväksymme heidät, jos he sopivat normeihimme ja odotuksiimme. Tai siihen, mitä muut ajattelevat.

Päivän evankeliumissa Jeesus on kylässä Simon-nimisen fariseuksen luona. Yllättäen paikalle tulee nainen, joka kastelee kyynelillään Jeesuksen jalat ja voitelee ne öljyllä. Sen nähdessään fariseus miettii mielessään, että Jeesuksen pitäisi kyllä tietää, millainen nainen häntä parhaillaan koskettaa – syntinen.

Fariseuksille olivat tärkeitä lain ja puhtaussääntöjen tarkka noudattaminen.

Jeesus ei kuitenkaan lähde tuolle tielle. Hän toimii toisin. Hän ei piittaa puheista. Hän katsoo pintaa syvemmälle.

Samaan hän haastaa myös meitä kohdatessamme toinen toisemme: Tunnetko sinä todella hänet? Näetkö sinä hänet? Katso häntä! Kuuntele häntä! Vietä aikaa hänen kanssaan. Anna hänelle mahdollisuus.

Jeesus ei miettinyt hetkeäkään hänen luokseen tulleen naisen tarkoitusperiä. Ei hänen tarvinnut. Naisen usko, rakkaus ja katumus näkyivät siinä, miten tämä toimi.

Kun Jeesus sanoi naiselle ”sinun syntisi on annettu anteeksi”, se oli vahvistus sille, minkä hän jo näki. Samalla se on vetoomus meille, että me myös antaisimme toisillemme anteeksi.

Elias Lönnrotin rukous

Kalevalan kokoaja Elias Lönnrot oli myös virsisanoittaja. Aloita päiväsi hänen virtensä 542 sanoin: ”Taas annoit aamun koittaa, yön synkän hälvetä, auringon valon voittaa ja päivän seljetä. Suo, että tielläsi myös tänään vaeltaisin ja aina noudattaisin, oi Herra, mieltäsi.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Monesta kodista löytyi 1700-luvulla pieni elämäntaito-opas, joka kehotti downshiftaamaan ja suositteli minimalistista elämäntapaa

Ajankohtaista Hengellisyys

Tuomas Kempiläisen kirjoittamat neuvot hyvään elämään sopivat myös nykypäivän ihmiselle. Ohjeet tarjoavat eväät hengelliseen syventymiseen.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.