null Hyvää pyhää: Tunteet eivät ole kiellettyjä

Hengellisyys

Hyvää pyhää: Tunteet eivät ole kiellettyjä

Elämän kuohuissa vierellämme kulkee samaa kokenut.

Mitä tunteita liität Jeesukseen ja hänen elämäänsä? Tyyneys, myötätunto tai tuska saattavat tulla monella muullakin ensimmäisinä mieleen. Vähemmän tulee ajateltua tuohtunutta Jeesusta, joka vääntää sanan säilää epäilijöiden kanssa niin kuin Johanneksen evankeliumissa tapahtuu.

Porukka juutalaisia perää Jeesukselta selityksiä tämän opetuksiin. He etsivät virhettä Jeesuksen puheista. Keskustelun kuluessa Jeesus selittää kerta toisensa jälkeen, mikä hänen sanoissaan on erityistä. Ne tarjoavat taivaallisen yhteyden. Sitä kuulijoiden on vaikea ottaa vastaan. Lopulta tilanne tulehtuu ja vänkäävä porukka solvaa Jeesusta kutsumalla tätä samarialaiseksi ja väittämällä, että Jeesuksessa on paha henki.

Vain tyyneyteen kykenevä kääntyisi kannoillaan ja nielisi kiukkunsa, mutta niin ei tee Jeesus. Hän on niin kuin me tavalliset tallaajat. Hermostuu joskus ja riehuu toisinaan. Tilanteen niin vaatiessa Jeesus vastaa takaisin samaan tyyliin. Se on hyvin inhimillinen tapa reagoida.

Tässä keskustelussa Jeesus antaa kaunistelematta takaisin. Hän sanoo solvaajia valehtelijoiksi ja ihan muusta kuin Jumalasta lähtöisin oleviksi, siis perkeleen vallassa oleviksi.

On toinen asia, minkä Jeesus tulee selittäneeksi hermostumisellaan. Hän näyttää meille ihmisille, mikä hänessä on erityistä. Jumala on tullut kokonaan ihmiseksi. Hän on surrut, iloinnut, hermostunut, suuttunut ja ehkä stressannutkin. Tunteet eivät ole vieraita tai kiellettyjä vaan niiden kanssa eletään, mutta ei yksin. Niin tyyneyden hetkinä kuin elämän kuohuissakin kanssamme on samaa kokenut taivaallinen rinnallakulkija.

Tunnemeditaatio

Asetu hyvään istuma-asentoon. Sulje silmäsi ja tunnustele, mitä tunteita sisälläsi on. Valitse niistä se, joka tuntuu tärkeimmältä tai vie eniten tilaa. 
Ole vieraanvarainen tunteellesi. Toivota se tervetulleeksi sanomalla: tervetuloa kipu / ilo / tms., tervetuloa.
Kuulostele hetki sisintäsi sanomisen jälkeen.
Anna sitten tunteesi taivaalliselle rinnallakulkijalle. Voit mielessäsi sanoa: annan kipuni / iloni / tms., sinulle, Jumala.
Kuulostele sisintäsi hetki ja siunaa itsesi ristinmerkillä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hyvää pyhää: Portti vihreille laitumille

Hengellisyys

Elä ja anna muidenkin elää, sellaista esimerkkiä näyttää Jeesus.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.