Harras hetki: Sanna Heikurinen rauhoittaa mielensä palapelejä kokoamalla
Tikkurilan seurakunnan pappia ja kahden teini-ikäisen äitiä palapeleihin uppoutuminen auttaa irrottautumaan arjen pyörityksestä.
Sanna Heikurinen aloittaa palapelin kokoamisen aina reunapaloista. Muut palat hän lajittelee värien ja muotojen mukaan.
Heikurisen mukaan ison kokonaisuuden rakentaminen on mielenkiintoista ja innostavaa. Omassa työssään hän saa harvoin nähdä yhtä konkreettisesti työnsä tuloksen. Ehkä harrastus on sen vuoksi myös aika koukuttava.
Heikurisen palapeliharrastus alkoi viisi vuotta sitten hänen lapsensa saatua tuhannen palan palapelin syntymäpäivälahjaksi. Hän innostui kokoamaan sitä yhdessä lastensa kanssa. Kun se saatiin tehdyksi, hankittiin lisää palapelejä. Lasten kasvettua ne jäivät enemmänkin äidin harrastukseksi.
Heikurinen uppoutuu palapelin tekemiseen usein niin, että ajantaju häviää kokonaan. Kahden teini-ikäisen äiti kokee, että harrastus tarjoaa oman hetken ja irrottautumisen arjen kuvioista. Se on jotain, mitä voi tehdä omassa rytmissä. Se rauhoittaa mielen ja vie ajatukset muualle. Samalla se auttaa laittamaan työ- ja muita asioita järjestykseen.
Tuossa pysähtymisen hetkessä voi myös pohtia, mitä itselle kuuluu ja mitä asiaa on Jumalalle.
Heikurinen uppoutuu palapelin tekemiseen usein niin, että ajantaju häviää kokonaan.
Palapelien kokoaminen on Sanna Heikurisella kausittaista, ja se keskittyy eniten syys- ja talviaikaan. Hän tekee yleensä tuhannen palan palapelejä, koska ne tuntuvat sopivan haastavilta. Ne ovat kuva-aiheiltaan matkakohteita, ihmisiä ja eläimiä. Heikurinen haluaa, että palapeli sisältää yksityiskohtia, minkä vuoksi hän ei ole innostunut taivas- ja järvimaisemista.
Heikurinen kokoaa palapeliä keittiön pöydän ääressä taulun takaosan toimiessa alustana. Sillä se on kätevä siirtää ruokailun ajaksi sohvan tai sängyn alle. Kun kokonaisuus on valmis, Heikurinen ottaa siitä kuvan ja laittaa sen Instagramiin muiden nähtäväksi. Hän ei koskaan säilytä palapeliä, koska se on hänestä kertakäyttötaidetta, jota jokainen voi tehdä vuorollaan.
Sanna Heikurinen aikoo ottaa palapelin mukaan kesällä myös rippileirille, jonka vetäjänä hän toimii. Palapelin kokoaminen on hänen mukaansa siitä mukava harrastus, että siinä voivat eri-ikäiset löytää yhteyden ja onnistumisen iloa.
Heikurinen tosin kokoaa palapelejä yleensä yksinään, koska lapsilla on omat juttunsa eikä mies ole kiinnostunut niiden tekemisestä. Yhden palapelin kokoamiseen menee häneltä 2–7 päivää. Viime vuonna hän kokosi 25 palapeliä, joista suuri osa oli lainattu ystäviltä tai saatu lahjaksi.
Pappi ja palapelien harrastaja
Sanna Heikurinen, 41, on Tikkurilan seurakunnan pappi. Hän asuu Vantaan Rekolassa.
Papin perustöiden, kuten messujen, kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja hautaan siunaamisten, lisäksi Heikurisen työtehtäviin kuuluvat muun muassa seurakunnan asiakaspalvelun kehittäminen ja pappien toimitusvuorojen laatiminen.
Palapelejä hän alkoi harrastaa viisi vuotta sitten ja kokoaa 25–30 peliä vuodessa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Harras hetki: Outi Lampiranta rukoilee hyväksikäytettyjen naisten puolesta
HengellisyysOuti Lampirantaa on elämässä kantanut lupaus, jonka mukaan Jumala johdattaa niitä, jotka kulkevat rukoillen.