null Harras hetki: Harri Saukkomaa huijaa itseään mittaamalla verenpaineensa meditoidessaan

Harri Saukkomaa meditoi ja nukkuu päikkäreitä autossaan.

Harri Saukkomaa meditoi ja nukkuu päikkäreitä autossaan.

Hengellisyys

Harras hetki: Harri Saukkomaa huijaa itseään mittaamalla verenpaineensa meditoidessaan

Buddhalaisuus tarjoaa viestintäkonsultille meditaatiotekniikan, mutta ei uskontoa. Uskonasioissa hän ammentaa toisaalta.

Jos Harri Saukkomaalla on työtapaaminen kello yksi, hän saattaa ajaa paikalle jo puolelta. Saukkomaa kääntää autonsa etuistuimen taka-asentoon ja laittaa korvatulpat korviin, silmälaput silmille ja niskan taakse tyynyn. Sitten hän aloittaa kolmiosaisen harjoituksen.

Ensin hän kutsuu mielen kotiin. Se tapahtuu hengityksen rytmissä. Kun Saukkomaa hengittää sisään, hän kutsuu mieltä asettumaan.

Sitten hän päästää irti kaikesta siitä, mihin mieli on ehtinyt tarrautua. Joskus irti päästäminen näyttäytyy hänelle siimoina, joita virveli kelaa sisään.

Lopuksi Saukkomaa rentoutuu. Jos on aikaa, hän ottaa vielä kymmenen minuutin päiväunet. Parasta on, jos sen päälle saa tuplaespresson. Se leikkaa todellisuuden läpi kuin terävä valo.

Elämä ja kuolema ovat läsnä hengitysharjoituksessa: sisäänhengitys kuvastaa syntymää, uloshengitys kuolemaa.

Harri Saukkomaan työviikot viestintätoimisto Tekirillä ovat usein kuusipäiväisiä. Jos asiakas tarvitsee pikaista kriisiviestintäapua, Saukkomaa ei katso kelloa.

Kymmenisen vuotta sitten Saukkomaa kiinnostui buddhalaistaustaisesta meditaatiosta. Sogyal Rinpochen teos Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta on hänelle erityisen tärkeä. Siitä hän on oppinut kolmivaiheisen hengitysharjoituksensa.

Elämä ja kuolema ovat parivaljakko, jonka ymmärtäminen on Saukkomaan mielestä oleellista. Elämässä on tärkeintä oppia tuntemaan itsensä. Siihen liittyy, että hyväksyy oman kuolemansa. Elämä ja kuolema ovat läsnä myös hengitysharjoituksessa: sisäänhengitys kuvastaa syntymää, uloshengitys kuolemaa.

Saukkomaa on todennut, että meditaatio auttaa stressiin ja rauhattomuuteen, joskus ahdistukseenkin. Lisäksi se laskee verenpainetta. Saukkomaalla on verenpainetauti, ja hänellä on tapana huijata itseään mittaamalla verenpaineensa meditaation aikana. Silloin yläpaine laskee kahdellakymmenellä pykälällä.

Vaikka hengitysharjoitusten juuret ovat buddhalaisuudessa, Harri Saukkomaan ei ole kiinnostunut buddhalaisuudesta uskontona. Hän liittyi 1980-luvun alussa ortodoksiseen kirkkoon.

Ortodoksisuudessa Saukkomaata puhuttelee etenkin se, että kaikkea ei yritetä pukea sanoiksi. Ludwig Wittgensteinin filosofiasta opiskeluaikoinaan innostunut mies on yhä sitä mieltä, että siitä, mistä ei voida puhua, on vaiettava.

Vuosikymmenten mittaan Saukkomaan suhde ortodoksiseen kirkkoon on muuttunut, mutta lämmin perussuhde on pysynyt samana. Viime vuosina kirkko on jäänyt etäisemmäksi, mutta toisinaan Saukkomaa rukoilee itsekseen tai hiljentyy koti-ikonin äärellä.

Kirkossa Saukkomaa käy ainakin kerran vuodessa, pääsiäisenä. Silloin hän kokee olevansa yhteydessä paitsi kirkkonsa traditioon myös johonkin itseään suurempaan. Jumalanpalvelus on hänelle Jumalan teatteria.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.