Harras hetki: Harri Saukkomaa huijaa itseään mittaamalla verenpaineensa meditoidessaan
Buddhalaisuus tarjoaa viestintäkonsultille meditaatiotekniikan, mutta ei uskontoa. Uskonasioissa hän ammentaa toisaalta.
Jos Harri Saukkomaalla on työtapaaminen kello yksi, hän saattaa ajaa paikalle jo puolelta. Saukkomaa kääntää autonsa etuistuimen taka-asentoon ja laittaa korvatulpat korviin, silmälaput silmille ja niskan taakse tyynyn. Sitten hän aloittaa kolmiosaisen harjoituksen.
Ensin hän kutsuu mielen kotiin. Se tapahtuu hengityksen rytmissä. Kun Saukkomaa hengittää sisään, hän kutsuu mieltä asettumaan.
Sitten hän päästää irti kaikesta siitä, mihin mieli on ehtinyt tarrautua. Joskus irti päästäminen näyttäytyy hänelle siimoina, joita virveli kelaa sisään.
Lopuksi Saukkomaa rentoutuu. Jos on aikaa, hän ottaa vielä kymmenen minuutin päiväunet. Parasta on, jos sen päälle saa tuplaespresson. Se leikkaa todellisuuden läpi kuin terävä valo.
Elämä ja kuolema ovat läsnä hengitysharjoituksessa: sisäänhengitys kuvastaa syntymää, uloshengitys kuolemaa.
Harri Saukkomaan työviikot viestintätoimisto Tekirillä ovat usein kuusipäiväisiä. Jos asiakas tarvitsee pikaista kriisiviestintäapua, Saukkomaa ei katso kelloa.
Kymmenisen vuotta sitten Saukkomaa kiinnostui buddhalaistaustaisesta meditaatiosta. Sogyal Rinpochen teos Tiibetiläinen kirja elämästä ja kuolemasta on hänelle erityisen tärkeä. Siitä hän on oppinut kolmivaiheisen hengitysharjoituksensa.
Elämä ja kuolema ovat parivaljakko, jonka ymmärtäminen on Saukkomaan mielestä oleellista. Elämässä on tärkeintä oppia tuntemaan itsensä. Siihen liittyy, että hyväksyy oman kuolemansa. Elämä ja kuolema ovat läsnä myös hengitysharjoituksessa: sisäänhengitys kuvastaa syntymää, uloshengitys kuolemaa.
Saukkomaa on todennut, että meditaatio auttaa stressiin ja rauhattomuuteen, joskus ahdistukseenkin. Lisäksi se laskee verenpainetta. Saukkomaalla on verenpainetauti, ja hänellä on tapana huijata itseään mittaamalla verenpaineensa meditaation aikana. Silloin yläpaine laskee kahdellakymmenellä pykälällä.
Vaikka hengitysharjoitusten juuret ovat buddhalaisuudessa, Harri Saukkomaan ei ole kiinnostunut buddhalaisuudesta uskontona. Hän liittyi 1980-luvun alussa ortodoksiseen kirkkoon.
Ortodoksisuudessa Saukkomaata puhuttelee etenkin se, että kaikkea ei yritetä pukea sanoiksi. Ludwig Wittgensteinin filosofiasta opiskeluaikoinaan innostunut mies on yhä sitä mieltä, että siitä, mistä ei voida puhua, on vaiettava.
Vuosikymmenten mittaan Saukkomaan suhde ortodoksiseen kirkkoon on muuttunut, mutta lämmin perussuhde on pysynyt samana. Viime vuosina kirkko on jäänyt etäisemmäksi, mutta toisinaan Saukkomaa rukoilee itsekseen tai hiljentyy koti-ikonin äärellä.
Kirkossa Saukkomaa käy ainakin kerran vuodessa, pääsiäisenä. Silloin hän kokee olevansa yhteydessä paitsi kirkkonsa traditioon myös johonkin itseään suurempaan. Jumalanpalvelus on hänelle Jumalan teatteria.
Konkarijournalisti ja kriisiviestintäkonsultti
Harri Saukkomaa, 60, on viestintätoimisto Tekirin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Hänellä on vaimo ja yksi aikuinen lapsi.
Saukkomaa opiskeli Jyväskylän yliopistossa sekalaisia aineita 1970-luvulla, mutta ei valmistunut. Ennen viestintäkonsultiksi ryhtymistä hän työskenteli toimittajana, johtotehtävissä mediabisneksessä ja yrittäjänä.
Vapaa-ajallaan Saukkomaa istuskelee kahviloissa, käy oopperassa ja lukee. Viime aikoina lukupöydällä on ollut muun muassa Orhan Pamukin ja Kazuo Ishiguron teoksia.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Löydä aikaa meditaatiolle poikkeuksellisen arjen keskellä – kristillisen meditaation nettikurssi auttaa alkuun
Ajankohtaista HengellisyysVerkkokurssi koostuu kuunneltavista podcast-tyyppisistä jaksoista ja harjoituksista.