null Helin: Lapsella ei pitäisi olla kasin aamuja

Puheenvuorot

Helin: Lapsella ei pitäisi olla kasin aamuja

Aikaiset kouluaamut ovat yksi syy siihen, että suomalaislapset voivat koko ajan huonommin.

Kyttäsin tänä aamuna auringon nousua sinua varten. Halusin tähän kolumniin tarkan tiedon siitä, milloin näin ensimmäisen pilkahduksen aamuvalosta ja se tuli ennen yhdeksää. Silloin lapset olivat olleet tukevasti useimmissa kouluissa tunnin. Lapset ja toki myös aikuiset nousevat mustaan pimeyteen ja palaavat kotiin mustassa pimeydessä. 

Tutkitun tiedon mukaan tarvitsemme luonnonvaloa aamulla, jotta sisäinen kellomme pysyy rytmissä. Aamuvalo auttaa sisäistä kelloa kertomaan, milloin nukutaan, milloin ja miten paljon syödään ja milloin kehoon vapautuu sen tarvitsemia hormoneja. Kun ihminen saa aamulla valoa, hänen immuunisysteeminsä toimii paremmin, stressi vähenee ja mieliala paranee. 

Lapsemme voivat koko ajan huonommin ja huonommin. Kasin aamut eivät toki ole siihen ainoa syy, mutta yksi vaikuttava tekijä. Lapsemme toimivat erittäin paljon jatkuvassa univelassa ja ali- tai ylikierroksilla. Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan ennen aamuyhdeksää aloittaminen on ihmisten kiduttamista. Ihmisen fysiikka ei mukaudu aikaisiin aamuihin vaan stressaantuu ja voi huonosti. 

Jos taas lapset saisivat nukkua pidempään, he olisivat kykeneväisempiä oppimaan ja myös käytösongelmat vähenisivät.

Kun lapset ovat kautta linjan väsyneitä, oppiminen hidastuu. Jos taas lapset saisivat nukkua pidempään, he olisivat kykeneväisempiä oppimaan ja myös käytösongelmat vähenisivät. Oxfordin unitutkijan mukaan lasten koulun pitäisi alkaa yhdeltätoista ja aikuisten työpäivän ei senkään pitäisi alkaa ennen kymmentä. Tiedän, että joku hetikohta mainitsee Suomen pohjoiset osat, mites siellä sitten. Siellä tammikuisia ja marraskuisia viikkoja viettäneenä väitän, että luminen kaamos on helpompi kuin etelän mustuus aamukahdeksalta.

Suomessa on jo kouluja, joissa tunnit alkavat aikaisintaan kello 8.30.  Tällainen on esimerkiksi Muuramen lukio. Lukion rehtorin mukaan koulun aloituksen myöhästäminen toi pelkkää positiivista nuorten elämään. Maailmalla julkaistaan jatkuvasti tutkimustuloksia, jotka tukevat myöhäisempää koulun alkua. Niistä pitää vain uskaltaa ottaa opiksi ja tehdä muutos. 


Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helin: Tämän opin pojaltani Wilma-palautteen merkityksestä

Puheenvuorot

Voiko tosiaan olla niin, että pienestä ihmisestä ei löydy mitään hyvää sanottavaa?
Helin: Vihaatko sinä teiniä?

Puheenvuorot


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.