null Helin: On tärkeä taito pysyä erossa asioista, jotka eivät sinulle kuulu

Puheenvuorot

Helin: On tärkeä taito pysyä erossa asioista, jotka eivät sinulle kuulu

En tiedä yhtään tapausta, jossa kuppikuntiin asettuminen olisi  vienyt asioita parempaan suuntaan.

Pohdin usein edesmenneen äitini opetuksia. Yksi niistä monista on erossa pysymisen taito eli se, että älä sekaannu asioihin, jotka eivät sinulle kuulu.

Muistan erään keskustelun äitini kanssa, jossa äiti neuvoi minua johonkin työpaikan draamaan liittyen: 

”Opettele sanomaan aivan, aivan. Älä sano mitään muuta”

”Tuohan on äiti ihan naurettavaa”, taisin sanoa. Pitäähän minulla olla mielipide asioihin.

”Ei pidä mihinkään, joka ei koske sinua. Älä mene kuppikuntiin, älä mene mihinkään puolille. Jos asia ei koske sinua suoraan, se asia on vain aivan, aivan -asia.” 

Kuppikunnista erossa pysyminen on itse asiassa erittäin merkittävä opetus. Kun pysyy erossa jakolinjoista, selviää itse kaikkein helpoimmalla. Silloin pystyy olemaan jokaisen kanssa asiallisissa väleissä juuri sen verran kuin työasioissa tai missä hyvänsä harrastusasioissa asiallisissa väleissä kuuluukin olla. 

Oikeat ihmiset saavat sinut tuntemaan itsesi merkitykselliseksi ilman, että merkitys haetaan jonkun kolmannen osapuolen selkärangasta. 

Jakolinjat näkyvät myös ystäväpiirin avioeroissa, joissa kymmenvuotiset ystävyydet katoavat savuna ilmaan. Kun klikit asettuvat juoksuhautaan toisen eronneen osapuolen tarinan taakse, välimaastossa on usein lapsia, joille perheystävien katoaminen yhteisestä elämästä lisää eron tuomaa hämmennystä. 

En tiedä yhtään tapausta, jossa kuppikuntiin asettuminen olisi johtanut hyvään kehitykseen ja vienyt asioita parempaan. Mitä enemmän kuppikuntia, sitä surkeampi lopputulos. Tämä pätee ihan samalla tavalla suomalaisiin kuntiin kuin yrityksiinkin. 

Klikit syntyvät tarpeesta saada hyväksyntää, tärkeyttä ja kunnioitusta. Me menemme mukaan klikkeihin siksi, että haluamme kuulua johonkin, jossa saamme hyminää. Joskus klikistä saa taloudellista hyötyä tai ainakin kuvitelman, että siitä voi saada hyötyä. Se, että jää klikeistä ulos sanomaan ”aivan aivan”, kysyy luonnetta. 

Oikeat ihmiset saavat sinut tuntemaan itsesi merkitykselliseksi ilman, että merkitys haetaan jonkun kolmannen osapuolen selkärangasta. 

Elämässä on sinun mielipiteistäsi eroavia mielipiteitä. Kuuntele, mitä muut yrittävät sanoa. Ymmärrä, että sinun mielipiteelläsi ei välttämättä ole mitään merkitystä. Mieti, onko mielipiteesi edes sanomisen arvoinen. Jos toteat tämän luettuasi, että taisin olla mukana haukkumassa yhteisen työkaverimme löysähköä työsuoritusta, valitse parempi tie. Ei ole koskaan liian myöhäistä olla se ihminen, joka voisit parhaimmillasi olla. 

Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helin: Eronneille ja leskeksi jääneille pitkät pyhät ovat kitumista, kun tutut läheisten äänet eivät kuulukaan

Puheenvuorot

Vietitkö ensimmäistä kertaa pääsiäistä niin, että lapset olivatkin exän luona? Juhlapyhinä uuden elämäntilanteen kivut voivat korostua.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.