null Helin: Jos vessa on ainoa oma tilasi parisuhteessa, on aika huolestua

Puheenvuorot

Helin: Jos vessa on ainoa oma tilasi parisuhteessa, on aika huolestua

Suurimmassa osassa parisuhteita on liikaa yhdessäoloa.

Hyvinvoivat parisuhteet ovat aika harvinaisia. Ruuhkavuodet tuovat isoa säätöä kenen hyvänsä elämään, sen jälkeen lasten lähtö muuttaa ruuhkavuodet tyhjyyttä kumiseviksi huoneiksi ja kaiken taas päälaelleen. Yksinäisyys eläkeikäisten parisuhteissa on sekin todellinen asia. 

Hyvässä parisuhteessa on itsenäisyyttä ja yhteyttä. Silti suurimmassa osassa parisuhteita on liikaa yhdessäoloa. Herätys samaan aikaan, töihin samaan aikaan, kotiin samaan aikaan, telkkarin eteen samaan aikaan, samanlaisissa tuulipuvuissa kävelylle samaan aikaan, nukkumaan samaan aikaan, seuraavana aamuna sama samaan aikaan. Kun elää jonkun kanssa samassa rytmissä 24/7 etenkin etätöiden aikaan, syntyy vähitellen epätasapaino, jossa on liikaa yhdessäoloa ja liian vähän omaa aikaa. 

Monella ainoa oma tila elämässä on vessa. Tämä koskee etenkin miehiä, jotka raporttien mukaan viettävät vessassa helposti puoli tuntia istuskellen. Jos vessa on ihmisen ainoa oma tila, on aika huolestua parisuhteen tilasta. Ihminen tarvitsee muutakin omaa kuin puolituntisen vessanpytyn renkaalla kännykkää selaten. 

On hyväksi ottaa lomaa lapsistaan ja mennä takaisin siihen tilaan, jossa oli ennen perhettä.

Ilman omaa aikaa ei voi latautua rauhassa. On se oma aika jääkiekkomatseja, geokätköjä, kirjasto, ystävien tapaaminen, mökillä nikkarointi tai mitä hyvänsä, se parantaa parisuhdetta. Kun toinen on välillä poissa, hänet näkee uudella tavalla. Jos toinen on koko ajan silmien edessä, hänet näkee hyvin arkisella tavalla. 

Koska lapsiperhearki tai elämä teinien vanhempana ottaa veronsa, on vain hyväksi ottaa lomaa lapsistaan ja mennä takaisin siihen tilaan, jossa oli ennen perhettä. Jos antaa kaiken joka päivä vain perheelleen, se ei ole tasapainoista oman itsen kannalta.

Oman ajan tarve on asia, josta on hankala puhua.  Ja siitä nimenomaan olisi pakko puhua tuntematta syyllisyyttä siitä, että haluaa omaa aikaa. Omassa ajassa on kyse koko perheen tai parisuhteen hyvinvoinnista. Oma aika on erityisen tärkeää introverteille ihmisille – heidän pitäisi saada olla omassa seurassaan joka päivä. Vaikka sitä ei uskoisi päältä, introverttien mielet ovat kaikkein ruuhkaisimmat ja tarvitsevat eniten rauhaa, josta hyötyy koko ympäristö. 

Elämän parhaat oivallukset eivät tule hälyssä vaan rauhassa. Milloin sinulla oli viimeksi rauha?


Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.