null Helin: Maailman onnellisin maa mokasi mielenterveydessä

Puheenvuorot

Helin: Maailman onnellisin maa mokasi mielenterveydessä

Mitä mielenterveyden ongelmiin tulee, Suomi ei totisesti ole onnellinen maa.

Millähän perusteella niitä "maailman onnellisin maa" -tuloksia jaellaan, mietin lukiessani avauksia mielenterveysongelmista. 

Lasten vähäisemmät mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja osalle lapsista on kasautunut paljon ongelmataakkaa. Lapsiin kohdistuva kiusaaminen, väkivalta ja syrjintä ovat lisääntyneet. Vanhempien pahoinvointi ja ruuhkavuosiarki kuormittavat lapsen mieltä. Lastensuojelun resurssit ovat riittämättömät.

Nuorten huonovointisuus on todettu jo ennen koronakriisin alkua. Korona heikensi erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten hyvinvointia. Sen päälle Venäjän hyökkäys Ukrainaan, taloushaasteet ja yleinen matala ilmapiiri synkensivät näkymiä entisestään. 

Nyt mielenterveyden apu on lähinnä kallista, korjaavaa apua. Meillä pitäisi olla mielenterveyden apua saatavilla heti perusterveydenhuollossa niin, että apuun on helppo tarttua.

Pitäisi pikku hiljaa herätä siihen, että mielenterveys on ihmisoikeus.

Suomen Mielenterveys ry:n tavoitteet seuraavalle hallituskaudelle ovat järkeenkäypiä. Niissä nuorten hyvinvoinnin vahvistaminen on Suomen kärkitavoite seuraavalla hallituskaudella. Sen lisäksi on toteutettava terapiatakuu, jolla varmistetaan pääsy psykoterapiaan tai muuhun vaikuttavaan hoitoon kuukauden sisällä hoidon tarpeen havaitsemisesta perusterveydenhuollossa.  Nuorille tarjottaisiin psykoterapiaa esimerkiksi kouluissa. 

Suomessa kunnat käyttävät 5,6 prosenttia terveydenhuollon käyttökustannuksista mielenterveyden hoitoon. Muissa Pohjoismaissa ja Länsi-Euroopassa mielenterveyden hoitoon käytetään noin kymmenen prosenttia terveydenhuollon kustannuksista. Meidän panostuksemme ei siis ole lähelläkään hyvää länsieurooppalaista tasoa. 

Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä ja joka kolmas sairauspäiväraha johtuvat mielenterveydestä. Näin siis tässä maailman onnellisimmassa maassa, jossa pitäisi pikku hiljaa herätä siihen, että mielenterveys on ihmisoikeus. 

Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.