null Helin: Eronneille ja leskeksi jääneille pitkät pyhät ovat kitumista, kun tutut läheisten äänet eivät kuulukaan

Puheenvuorot

Helin: Eronneille ja leskeksi jääneille pitkät pyhät ovat kitumista, kun tutut läheisten äänet eivät kuulukaan

Vietitkö ensimmäistä kertaa pääsiäistä niin, että lapset olivatkin exän luona? Juhlapyhinä uuden elämäntilanteen kivut voivat korostua.

Kadonneen elämän kaipuu korostuu luterilaisessa tavassa viettää pyhiä pitkän kaavan mukaan.
Äitini työelämä katkesi eräänä pitkänäperjantaina lääkärin arvioon, jonka mukaan elinpäiviä olisi hyvin vähän jäljellä. Omaa pääsiäiskertomustaan alkaa miettiä jo hyvissä ajoin ennen kiirastorstaita. Muistot tuntuvat myös kropassa, eikä niitä pääse pakoon, vaikka tekisi vapaasukelluksen valtameren pohjaan.

Jos elämää saisi pikakelata taaksepäin, haluaisi tehdä niin monta asiaa toisella tavalla, olla enemmän läsnä ja vähemmän töissä. Ei yhtään haukottelisi pääsiäispöydässä läheisten jorinoille, kuten silloin, kun he vielä elivät.

Viisi vuotta voi olla yksi totuus: viiden vuoden päästä juhlapyhä voi taas tuntua muultakin kuin omalta ristiinnaulitsemiselta.

Kaikki elämän ja ihmisten jättämät ovat saman kohtalon lapsia. Eronneet ja vuoroasumiseen siirtyneet vanhemmat kituvat piinalliset aatot, ensimmäiset ja toiset sarjapyhät hammasta purren muistellen sitä elämää, johon kuului paljon läheisiä ääniä. Nyt oli ehkä ensimmäinen pyhä, jona lapset eivät olekaan vanhempansa luona vaan sen toisen vanhemman luona.

Vuoden se kestää, kun olet kaikki juhlapyhät kerran lusinut, lohduttavat monet. Sitten se helpottaa. Ei se kaikilla niin mene. Viisi vuotta voi olla yksi totuus: viiden vuoden päästä juhlapyhä voi taas tuntua muultakin kuin omalta ristiinnaulitsemiselta.

Ainoa konsti selvitä pitkistä pyhistä on ilo, rakkaus ja toivo. Uudet ilon muistot eivät hävitä vanhoja muistoja, mutta ne tekevät elämästä paremman. Ilman toivoa meillä ei oikeastaan ole yhtään mitään.

Kirjoittaja on äiti ja Huono Äiti -yrityksien vetäjä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helin: Rippipapilla olisi loistava tilaisuus yhdistää erkaantuneita perheitä

Puheenvuorot

Liki puolet rippikoululaisten vanhemmista ovat eronneita. Konfirmaatiossa suvut istuvat yleensä eri puolilla kirkkoa toisiinsa vilkaisematta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.