null Helsingin Kivisaari on vuokrattu matkailualan yritykselle – saaressa ei pidetä rippileirejä ainakaan tänä kesänä

Saaren päärakennus, arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Merilinna, on valmistunut vuonna 1918.

Saaren päärakennus, arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Merilinna, on valmistunut vuonna 1918.

Ajankohtaista

Helsingin Kivisaari on vuokrattu matkailualan yritykselle – saaressa ei pidetä rippileirejä ainakaan tänä kesänä

Helsingin seurakuntayhtymä selvittää omien leirikeskusten tarvetta ja tekee päätöksiä niiden tulevaisuudesta vuoden loppuun mennessä.

Itä-Helsingissä sijaitseva Kivisaari on ollut Helsingin seurakuntayhtymän omistuksessa vuosikymmenien ajan. Siellä on pidetty vuosittain yhdeksän rippileiriä, joista jokaisella on ollut yhteensä noin 40 henkilöä. Lisäksi elo–syyskuussa on ollut muita leirejä.

Tänä kesänä Kivisaaressa ei ole seurakuntien toimintaa, vaan seurakuntayhtymä on vuokrannut saaren vesibussi- ja matkailuyritys FRS Finland Oy:lle. Ravintoloitsijana toimii Theron Group.

Seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoo, että saaren ulosvuokraus liittyy yhtymän tavoitteeseen vähentää kiinteistökantaa. Tavoite hyväksyttiin seurakuntayhtymän yt-neuvottelujen päätteeksi syyskuussa 2022. 

– Teemme nyt leirikeskusstrategiaa. Tarkoitus on määritellä yhdessä seurakuntien kanssa, millaisia leirikeskustarpeita meillä on tulevaisuudessa. Joka kesä Helsingin seurakunnat järjestävät noin 120 rippileiriä. Oma leirikeskuskapasiteettimme ei ole riittänyt, vaan vuokraamme tiloja eri puolilta eteläistä Suomea ja Lapualta asti, Rintamäki sanoo.

– Nyt keskustellaan siitä, kuinka paljon kapasiteettia pitäisi löytyä itseltä ja paljonko olemme valmiita vuokraamaan. Onko olemassa oleville leirikeskuksille omaa käyttöä? Onko meillä varaa pitää niitä sellaisessa kunnossa, että voimme hyödyntää niitä?

Tänä kesänä noin puolet kesän rippileireistä järjestetään muualla kuin Helsingin seurakuntayhtymän omissa leirikeskuksissa. Ulkopuolisten tilojen vuokraustarpeeseen vaikuttaa sekin, että alkukesä on rippileirien suosituinta aikaa. 

– Täksi kesäksi Kivisaari otettiin pois omasta käytöstä. Halusimme vapauttaa saaren helsinkiläisten käyttöön vuokraamalla sen yksityiselle toimijalle. Mutta toki saari on ollut meidänkin aikanamme auki helsinkiläisille kaikki nämä vuosikymmenet rippileirien kautta, Rintamäki toteaa.

Kivisaari onkin ollut erityisesti nuorten käytössä, ja monella riparilaisten polvella on hyviä muistoja saaresta. 

Tänä kesänä saareen voi tehdä päiväretken tai viipyä yön yli ostamalla majoituksen. Saaressa on kuivakäymälät ja sauna, ei vesivessoja eikä suihkuja. Kivisaari sijaitsee Villingin pohjoispuolella ja Vartiosaaren kaakkoispuolella.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.