null Kulosaaren pappila myytiin 1,4 miljoonalla eurolla yksityishenkilölle

Kulosaaren pappila sijaitsee Kulosaaren kirkon naapurissa, taustalla näkyy kellotapuli. Kuva on otettu vuonna 2021.

Kulosaaren pappila sijaitsee Kulosaaren kirkon naapurissa, taustalla näkyy kellotapuli. Kuva on otettu vuonna 2021.

Ajankohtaista

Kulosaaren pappila myytiin 1,4 miljoonalla eurolla yksityishenkilölle

Vuonna 1919 valmistuneessa pappilassa on asuinpinta-alaa noin 300 neliötä ja naapurissa Kulosaaren kirkko.

Helsingin seurakuntayhtymä on myynyt entisen Kulosaaren pappilan 1,4 miljoonalla eurolla. Rakennuksen osti yksityishenkilö. Harvinainen kohde pantiin myyntiin vuonna 2020, jolloin pyyntihintana oli 1,8 miljoonaa euroa. Kun kohteelle ei heti löytynyt ostajaa, rakennus oli välillä vuokralla. Rakennus tuli uudelleen myyntiin lokakuussa 2023. 

Tontti lohkottiin muutama vuosi siten, että rinnakkain pappilan kanssa ovat Lars Sonckin suunnitteleman paloaseman tontti ja kaksi uutta tonttia.

– Tontti on olennaisesti pienentynyt. Nyt naapurissa on meneillään uusien talojen rakennustyöt. Näiden rakennusten pitäisi valmistua vielä tänä vuonna, Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Osmo Rasimus kertoo.

Vuonna 1919 valmistuneen, Kulosaaren kirkon kupeessa sijaitsevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Robert Tikkanen. Asuinpinta-alaa vanhassa pappilassa on lähes 300 neliötä. Rakennus on suojeltu, eikä siihen saa tehdä sellaisia korjaus-, muutos- tai lisärakennustöitä, jotka heikentävät rakennuksen historiallista arvoa tai muuttavat sen arkkitehtuurin ominaispiirteitä.

Rakennus on historiansa aikana ollut monenlaisessa käytössä. Vuonna 1921 Kulosaaren vastaperustettu seurakunta vuokrasi huvilan kirkkokäyttöön. Huvilan yläkerta muutettiin pappilaksi, alakerta seurakuntakodiksi ja kirkkosaliksi. Kun Kulosaaren kirkko valmistui vuonna 1935, pappila ja seurakuntakoti jäivät huvilaan. 

Rakennuksessa oli myös kirkkovaltuuston istuntosali ja kirkkoherranvirasto vuoden 2011 loppuun eli siihen asti, kun Kulosaaren ja Herttoniemen seurakunnat yhdistyivät. Sen jälkeenkin talossa kokoontui erilaisia ryhmiä. Kirkkoherran kotina rakennus toimi viimeksi vuonna 2015. Sen jälkeen rakennuksessa on ollut myös vuokralaisia ja pienimuotoista yritystoimintaa. 

Juttua korjattu 19.4. klo 8.55. Lisätty tieto siitä, että kirkkoherranvirasto toimi vuoteen 2011 asti ja että senkin jälkeen rakennuksessa kokoontui joitakin ryhmiä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oletko haaveillut omasta pappilasta? – Kulosaaressa on myynnissä lähes 300-neliöinen pappila, joka on palvellut myös kirkkona

Ajankohtaista

Pappilan entinen asukas, kirkkoherra Markku Rautiainen muistelee pappilaa mahtavana asuinpaikkana, jossa toki on vanhan talon ominaisuudet.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.