null Jakomäen kirkon tilalle kaavaillaan asuinrakennusta ja seurakuntatilaa – rakentamisen mahdollistava kaava esitellään helmikuussa

Jakomäen kirkko valmistui vuonna 1975. Rakennus on ollut pois käytöstä vuodesta 2019.

Jakomäen kirkko valmistui vuonna 1975. Rakennus on ollut pois käytöstä vuodesta 2019.

Ajankohtaista

Jakomäen kirkon tilalle kaavaillaan asuinrakennusta ja seurakuntatilaa – rakentamisen mahdollistava kaava esitellään helmikuussa

Jakomäen kirkko on ollut pois käytöstä vuodesta 2019 alkaen. 

Jakomäen käyttökiellossa olevan kirkon tilalle saattaa tulevaisuudessa nousta asuintalo, jonka katutasossa olisi myös tilat Malmin seurakunnalle. Jakomäessä on käynnistymässä asemakaavamuutos, johon kuuluu lisärakentaminen Jakomäen keskustaan, kirkon purkaminen ja asuinrakennuksen rakentaminen sen tilalle. Kaavamuutos ja suunnitelmat esitellään Helsingin kaupungin verkkotilaisuudessa 6. helmikuuta kello 17. 

Vaikka rakennuksesta puhutaan yleisesti kirkkona, kuten tässäkin jutussa, kyseessä on oikeastaan seurakuntatalo, ei kirkkotilaksi vihitty rakennus. Se tekee purkamisesta vähemmän byrokraattisen prosessin.

Jakomäen kirkko on ollut käyttökiellossa vuodesta 2019 alkaen sisäilmaongelmien ja kattovuodon vuoksi. Arkkitehti Leo Tenhusen suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1975 ja peruskorjattiin 2010. Rakennus on nykyään Helsingin seurakuntayhtymän hallussa, ja seurakuntayhtymä omistaa myös tontin.

Malmin seurakunnan luottamushenkilö Anna Karhumaa teki aloitteen siitä, että kaavaa muutettaisiin ja kirkon tontti muuttuisi asuinrakennustontiksi. Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi aloitteen keväällä 2021.

Siellä on ollut leivänjakoa ja kahvia ja kohtaamisia -tilaisuuksia. Jakomäen sydän on kaupungin tila, joten uskonnollista toimintaa siellä ei saa olla.
– Elina Perttilä

– Kirkon remontointi ei missään nimessä tule kysymykseen. Seurakunta toivoo, että Anna Karhumaan aloite etenisi nopeasti ja että kirkon tilalle tulisi seurakuntayhtymän rakennuttama asuintalo, jonka alakertaan tulisi tila myös seurakunnalle, sanoo Malmin seurakunnan kirkkoherra Elina Perttilä.

– Jakomäki on alueena sellainen, että siellä olisi hyvä olla seurakunnan tila. Tämä tontti on hyvällä paikalla.

Malmin seurakunta on toiminut alueella koko ajan siitä huolimatta, että Jakomäen kirkko on ollut pois käytöstä. Se on onnistunut tekemällä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa toimii heidän tiloissaan. Myös Jakomäen sydän -nimisessä palvelurakennuksessa tapahtuu paljon.

– Siellä on ollut leivänjakoa ja kahvia ja kohtaamisia -tilaisuuksia. Jakomäen sydän on kaupungin tila, joten uskonnollista toimintaa siellä ei saa olla, Elina Perttilä kertoo.

Yhteistyössä kaupungin leikkipuiston kanssa Malmin seurakunta on pitänyt avointa perhekahvilaa. Alueen ihmisiä on palveltu myös tuomalla Jakomäkeen aina välillä soppatykki.

Jakomäen kirkon lisäksi myös Malmin seurakunnan pääkirkko, Malmin kirkko, on pois käytöstä, sillä siellä tehdään perusteellinen remontti. Seuraavan kerran Malmin kirkko on käytössä keväällä 2025. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.