null Helsingin piispan valitsee 1786 äänestäjää

Irja Askola siirtyy eläkkeelle marraskuussa. Kuva Askolan piispanvihkimyksestä vuodelta 2010.

Irja Askola siirtyy eläkkeelle marraskuussa. Kuva Askolan piispanvihkimyksestä vuodelta 2010.

Ajankohtaista

Helsingin piispan valitsee 1786 äänestäjää

Piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa virallisesti maaliskuussa.

Helsingin hiippakunnan piispanvaihdoksen aikataulu on vahvistunut. Vaalin ensimmäinen kierros käydään elokuussa, uusi piispa vihitään virkaansa 12.11. Piispa Irja Askola on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle syksyllä 2017.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksen mukaan vaalin ensimmäinen kierros käydään keskiviikkona 16.8. Jos yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, vaalin toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä perjantaina 1.9.

Ehdokasasettelu alkaa 15.3. ja päättyy 15.5. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jonka muodostaa vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua henkilöä. Ehdokkaan tulee olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vihitty pappi.

Käytännössä ehdokkaiden etsintä on jo menossa. Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa on jo ehtinyt kertoa lähtevänsä piispanvaaliin. Helsingin seurakuntayhtymän johtaja, Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo harkitsee asiaa. Piispainkokouksen sihteeri Jyri Komulainen ehti puolestaan jo kieltäytyä ehdokkuudesta.

Piispanvaalin äänioikeutetuista puolet on pappeja ja puolet maallikoita. Helsingin hiippakunnassa on yhteensä 893 äänioikeutettua pappia ja lehtoria. Lisäksi äänioikeus on yhtä monella maallikkovalitsijalla. Tulevassa piispanvaalissa äänestäjiä on näin ollen yhteensä 1786.

Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Helsingin hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot valitsevat loput 870 äänioikeutettua suhteessa seurakuntien jäsenmääriin. Helsingin seurakunnilla on näistä 561 ja Vantaan 217 äänioikeutettua.

Ilmoitukset valituista maallikkovalitsijoista annetaan tuomiokapitulille 28.2.2017 mennessä.

Tuomiokapituli järjestää ehdokkaille vaalipaneeleita loppukeväällä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Helsingin piispanvaalissa äänioikeutettuja on 0,36 prosenttia seurakuntalaisista

Ajankohtaista

Piispanvaalissa on kolme ehdokasta, joita saa äänestää 1786 pappia ja maallikkoa. Siihen nähden edessä on melkoinen vaalikiertue.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.