Helsingin piispaehdokkaat: Teemu Laajasalo, Jaana Hallamaa ja Kaisamari Hintikka.
Helsingin piispanvaalissa äänioikeutettuja on 0,36 prosenttia seurakuntalaisista
Piispanvaalissa on kolme ehdokasta, joita saa äänestää 1786 pappia ja maallikkoa. Siihen nähden edessä on melkoinen vaalikiertue.
Arkkipiispa ja Helsingin piispa ovat valtakunnallisessa julkisuudessa kirkon näkyvimmät hahmot. Heidän mietteensä kiinnostavat suurta yleisöä ja myös mediaa. Siksi Irja Askolan seuraajan valitseminen on paljon merkittävämpi asia kuin äänioikeutettujen määrästä voisi päätellä.
Askolan seuraajaksi on ehdolla kolme pätevää pappia. He ovat Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori, teologian tohtori Jaana Hallamaa, Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka sekä Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra, kasvatustieteiden tohtori Teemu Laajasalo.
Määräpäivään eli 15.5. mennessä muita ehdokkaita ei ilmaantunut.
Näitä kolmea piispaehdokasta pääsee äänestämään minimaalinen joukko äänestäjiä. Helsingin hiippakunnan alueen seurakunnissa asui viime vuoden lopussa hieman alle puoli miljoonaa kirkon jäsentä. Piispanvaalissa äänioikeutettuja on yhteensä 1786 pappia ja maallikkoa eli vajaa 0,36 prosenttia seurakuntalaisista.
Piispa on alueensa pappien ylin esimies, kaitsija. Häntä äänestämässä ovat sen vuoksi kaikki hiippakunnan papit ja lehtorit, niin virassa kuin eläkkeellä olevat. Heitä on äänioikeutetuista puolet.
Toinen puoli äänioikeutetuista on maallikoita eli seurakuntalaisia. Heidän joukossa ovat automaattisesti hiippakunnan alueen kirkolliskokousedustajat, hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.
Muut 870 maallikkojäsentä on valittu joko seurakuntayhtyminen seurakuntaneuvostoissa tai yksittäisten seurakuntien kirkkovaltuustoissa. Seurakuntia on hiippakunnassa 33 ja kustakin niistä on valittu edustajia seurakunnan jäsenmäärän suhteessa. Eniten piispanvaalissa äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita tulee Helsingin Malmin seurakunnasta, 93 ja toiseksi eniten Vantaan Tikkurilasta, 68.
Seurakuntalaisen mahdollisuus vaikuttaa piispanvaaliin oli välillisesti jo seurakuntavaaleissa 2014.
Seurakuntalaisten vaikutusmahdollisuus oli 2,5 vuotta sitten
Maallikkovalitsijan tulee olla kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu, vähintään 18-vuotias seurakunnan jäsen. Muita ehtoja ei ole, mutta käytännössä äänestäjäksi ei ole valittu keitä tahansa jäseniä. Pääsääntöisesti valinta kohdistuu seurakuntaneuvostojen ja kirkkovaltuustojen omiin jäseniin, ja tätä on yleensä täydennetty muilla seurakunnan luottamushenkilöillä.
Esimerkiksi Vantaan Tikkurilassa vaalia ohjeistettiin niin, että maallikkovalitsijapaikat täytettiin seurakuntavaalien seurakuntaneuvoston vaalituloksen perusteella. Seurakuntavaalien ehdokaslistat koottiin kirkko- ja puoluepoliittisin perustein.
Seurakuntalaisen mahdollisuus vaikuttaa piispanvaaliin oli välillisesti jo seurakuntavaaleissa 2014. Tätä harva äänestäjä tai varsinkaan äänestämättä jättänyt tajusi.
Ennen kuin äänioikeutetut tekevät valintansa piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella keskiviikkona 16.8., piispaehdokkaat kiertävät omissa ja yhteisissä tilaisuuksissa. Sen lisäksi ehdokkaiden taustaryhmät tekevät vaalityötä niin netissä, sosiaalisessa mediassa kuin henkilökohtaisissa kohtaamisissa. Ehdokkaiden mietteet nousevat vaalipaneeleista julkisuuteen.
Vaalipaneeleja riittää silti joka lähtöön
Vaalipaneeleja on pieneen äänestäjäjoukkoon suhteutettuna nyt jo paljon ja lisää saattaa vielä tulla.
Helsingin hiippakunta järjestää touko- ja kesäkuussa piispaehdokkaille paneelit Helsingissä, Vantaalla ja Porvoossa. Nämä paneelit ovat kaikille avoimia.
Keskiviikkona 24.5. kello 18–20 pidetään paneeli Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23. Tilaisuuden juontaa Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Jaakko Heinimäki. Paneeli striimataan suorana evankelisluterilaisen kirkon YouTube-kanavalla.
Keskiviikkona 31.5. kello 18–20 on paneeli Myyrmäen kirkossa, Uomatie 1. Paneelin juontaa Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.
Keskiviikkona 7.6. kello 18–20 paikkana on Porvoon suomalainen seurakuntakoti, Lundinkatu 5. Paneelin juontaa toimittaja Meri Toivanen.
Lisäksi piispaehdokkaita voi kuulla muun muassa Turun Kirkkopäivillä, esimerkiksi pe 19.5. klo 13 Logomon keskustelussa "Ajankohtaista ja ikuista".
Helsingin seurakuntien yhteiskunnallisen työn ja Pappisliiton Helsingin osaston paneeli pidetään maanantaina 22.5. klo 16, Seurakuntien talolla, Kolmas linja 22 B. Tilaisuuteen on kutsuttu erityisesti äänioikeutettuja. Paneelilla on kuitenkin oma Facebook-sivusto nimellä Piispanvaalipaneeli. Sieltä keskustelua voi seurata suorana.
Näiden yleisötilaisuuksien lisäksi piispaehdokkaat Jaana Hallamaa, Kaisamari Hintikka ja Teemu Laajasalo esittäytyvät koululaisille keskiviikkona 24.5. klo 10–11 Kruununhaan yläkoulussa, Snellmaninkatu 18. Koululaisten järjestämässä paneelissa aiheena on Raamattu ja etiikka.
Elokuun 14. päivä, aivan piispanvaalien alla on suunnitteilla avoin paneeli Sanomatalon mediatorille.
Jos piispanvaaleissa tarvitaan toinen äänestyskierros, on jo lisäksi ainakin yksi paneeli suunnitteilla. Viimeistään tähän mennessä piispaehdokkaiden erot lienevät jo selvillä niin äänestäjille kuin muille kiinnostuneille.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
.jpg)
Teemu Laajasalo valittiin Helsingin hiippakunnan piispaksi
AjankohtaistaLaajasalo sai ensimmäisellä äänestyskierroksella yli puolet äänistä, joka tarkoittaa sitä, että toista äänestyskierrosta ei tarvita.

Hiippakunta julkaisee piispaehdokkaiden esittelyvideot
Ajankohtaista

